Dostupni linkovi

Izložba porodice Bogujevci uz policiju i protest


Izložba, koja se bavi zločinom koji su 1999. počinili pripadnici „Škorpiona“ nad članovima porodice Bogujevci otvorena je u sredu uveče u Kulturnom centru Beograda. Za to vreme policija je udaljila 50-ak osoba koje su protestovale ispred galerije. Na izložbu je došao i premijer Srbije Ivica Dačić, ali i brojne ličnosti iz javnog i političkog života Srbije.

Izložba “Bogujevci - Vizuelna istorija” otvorena je u prisustvu velikog broja ljudi. Bilo je teško i ući u galeriju u kojoj je predstavljena priča o ličnoj tragediji iz marta '99, kada su "Škorpioni" pobili 14 žitelja Podujeva, mesta na severoistoku Kosova.

Izložba je najavljena kao omaž svim porodicama i žrtvama rata, predstavljen kroz priču o tragediji porodice Bogujevci. Kroz nju posetioce proveli umetnici i članovi ove porodice – Saranda, Jehona i Fatos - koji su preživeli maskar.

Porodica Bogujevci za RSE: Ispričaćemo Beogradu istinu o Kosovu

Porodica Bogujevci za RSE: Ispričaćemo Beogradu istinu o Kosovu

Fatos, Jehona i Saranda Bogujevci prisetili su se događaja i tragedije koju su kao deca preživeli 1999. godine

U kratkom obraćanju prisutnima Saranda Bogujevci je izrazila nadu da će beogradska publika posetiti izložbu.

„Za nas je veoma važno što smo ovde. Imamo osećaj da nam je suđeno da preživimo kako bismo ispričali našu priču, kako bismo ispričali istinu. Nadam se da će ljudi doći da pogledaju izložbu“, rekla je starija sestra Bogujevci.

Po zvaničnom otvaranju postavke, u Kulturni centar Beograda stigao je i premijer Srbije Ivica Dačić, koga su takođe kroz izložbu proveli umetnici. Iako je izložba posvećena konkretnom zločinu, Dačić je u obraćanju medijima insistirao na zločinima počinjenim na svim stranama.

"Voleo bih da su osuđeni svi oni koji su počinili zločine nad civilnim stanovništvom u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. S druge strane, vole bih da istina ovako može da se predstavi na svim tačkama bivše Jugoslavije: i u Zagrebu, i u Kninu, i u Sarajevu, i u Banjaluci, u Prištini", rekao je premijer Srbije.

Dačić je dodao da su se on, i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, kada su stigle informacije da postoje problemi oko organizovanja izložbe i pretnje "založili da ta izložba bude održana".

VIRTUELNA IZLOŽBA: Bogujevci - porodično stablo

VIRTUELNA IZLOŽBA: Bogujevci - porodično stablo

RSE vas vodi na izložbu koja je postavljena u Kuturnom centru Beograda

Dolazak premijera Dačića na izložbu jeste važan gest, ali se promena srpskog društva ne sme svesti samo na nekoliko protokolarnih poteza, kaže za RSE Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije, koji je takođe prisustvovao otvaranju izložbe.

„Danas je ovde došao predsednik Vlade Srbije, što samo po sebi meni govori o orijentaciji našeg društva, ali ne možete menjati orijentaciju zemlje, a pri tom ne menjati Srbiju. Ja se nadam da će njegov dolazak ovde inicirati onaj proces koji je Srbiji potreban. Mi smo se distancirali od devedesetih, ali se nismo previše menjali. Odlučili smo da se okrenemo na drugu stranu, a da pri tom u nama ostavimo sve ono loše i pogrešno što će nam sutra eksplodirati u lice stvarajući neku novu nesreću“, rekao je Jovanović.

Dok su predstavnici političke scene, nevladinog sektora, ali i brojni građani obilazili postavku, ispred Kulturnog centra Beograda policija je u opremi za razbijanje demonstracija obezbeđivala izložbu ne dozvoljavajući grupi od oko 50 protivnika ovog događaja da se približi ulazu.

Beograd: Otvorena izložba porodice Bogujevci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00


Mia David, direktorka Kulturnog centra Beograda rekla je na otvaranju da je jako bitno to što je ovakva izložba otvorena u javnoj gradskoj instituciji.

Mia David: Ko se plaši izložbe o zločinu

Mia David: Ko se plaši izložbe o zločinu?
„Ovo je početak dijaloga, zvaničan početak potpuno novog poglavlja u posleratnim odnosima i meni je posebno zadovoljstvo što je Kulturni centar Beograda institucija gde se to dešava“, rekla je Mia David.

Među posetiocima su bili i komandant SAJ Spasoje Vulević, kao i Dragan Marković, lekar koji je među prvima došao na mesto masakra i hospitalizovao preživele žrtve.

Maja Mićić iz Inicijative mladih za ljudska prava ističe da je otvaranje ove izložbe u Beogradu pokazalo da je sazreo politički trenutak da se tako nešto dogodi.

„Jako je bitno da se priča o izložbi ne završava večeras. Ovo nije samo izložba, ovo je lična priča i lekcija. Treba posmatrati i taj njen aspekt i ono što ona znači za mlade generacije, ali je istovremeno da se čuje narativ koji stoji iza svega toga. U pitanju je tragedija koja jeste lekcija za budućnost svih nas“, kaže Mićićeva.

Posetioci sa kojima smo razgovarali ističu da izlaze iz galerije preplavljeni snažnim emocijama.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00
Direktan link

Izložbu je, između ostalih, posetila i dramska spisateljica Biljana Srbljanović koja kaže za RSE da je poruka koju ova postavka nosi značajna kako za autore, tako i za ovdašnje društvo.

„Meni se čini da je ova umetnost lekovita pre svega za umetnike, a onda i za nas posetioce izložbe, gde god da se ona odigrava, ali je posebno važno da se ona odigrava u Beogradu, da su umetnici odlučili da posle svega, ipak dođu u Beograd; da je policija, uprkos tome što je nekoliko dana trajala mala panika da li će uopšte izložba biti održana, zaštitila umetnike i intelektualce, koliko god da nas malo ovde ima.“

Izložba “Bogujevci/Vizualna Istorija” je otvorena uprkos burnim reakcijama jednog dela javnosti i pojedinih beogradskih medija, koji su postavku okarakterisali kao “albansku propagandu”.

28. marta 1999. godine u Podujevu pripadnici "Škorpiona" ubili su četrnaestoro ljudi, žene i decu. Petoro teško povređene dece je preživelo, među njima i Saranda, Jehona i Fatos.

Bogujevci za RSE: Bili smo porodica kao i svaka druga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
XS
SM
MD
LG