Dostupni linkovi

Otvoren prvi McDonald's u BiH, Sarajlije oduševljene


Otvoren prvi McDonald’s u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
Direktan link

Ni loše vrijeme nije pokolebalo oko 300 Sarajlija da strpljivo u redu čekaju na hamburgere u McDonald’s-u. 20. jul 2011. (Autor: Zvjezdan Živković

Prvi McDonald's restoran u BiH u srijedu je zvanično otvoren u Sarajevu. Na otvaranje prvog McDonald's restorana u BiH čekalo se četiri godine, između ostalog i zbog toga što McDonald's, kao svjetski brend i velika kompanija koja je zastupljena širom planete Zemlje, zahtijeva visoke standarde u kvalitetu hrane i usluge.

Kako je najavljeno, već na jesen trebao biti otvoren još jedan objekat McDonald'sa u Sarajevu kod Hotela "Radon Plaza“ potom i u Mostaru, Tuzli i Bihaću. BiH je 40. država u Evropi u kojoj McDonald's otvara svoj restoran.

Ni loše vrijeme nije pokolebalo oko 300 Sarajlija da strpljivo u redu čekaju na hamburgere u McDonald’su. Neki od njih stigli su u Sarajevo iz okolnih gradova, poput porodice Katić iz Kiseljaka.

Mevluda Kajtaz iz Sarajava dovela je unuke, ali, kako kaže, ovaj put samo na sladoled. Oduševljenje nisu krili ni ostali, pretežno mlađi ljudi koje smo danas zatekli u sarajevskom McDonald’su:

„Želja djece. Mi smo iz Kiseljaka, tu smo čekali dva sata samo da se to otvori.“
„Hrana ekstra, hamburegeri i to. Jako mi je drago. Kad ideš na odmor negdje uvijek u McDonald’s svratiš, sad je bliže.“
„Dobro je. Manji su nego što smo očekivali, ali može proći - hamburgeri manji.“


RSE: Ćevapi i McDonald’s, je li jedno drugom konkrencija?

„Pa nije konkurencija. Nekada poželimo McDonald’s, a nekada ćevape - to je naše tradicionalno jelo.“

Posao za 100 ljudi

Prvi hamburger ipak je pojeo sarajevki gradonačelnik Alija Behmen. U izjavi za RSE Behmen je podsjetio da je BiH i zvanično postala 118. zemlja u velikom prehrambenom lancu koji zapošljava preko million i 700.000 ljudi, i to nam, dodaje, treba služiti na čast:

„Ovdje se zaposlilo 100 ljudi. Biće još više. I to je direktna korist. Indirektna korist je što zaista McDonald’s daje sigurnost poslovnim ljudima iz svijeta da sarađuju sa BiH.“Da li “big mek”može biti konkurencija sarajevskim ćevapima? Behmen kaže:

„Je li McDonald’s ugrozio picu u Italiji, kobasice u Minhenu? Ovo će biti jedna samo dopuna.“

Cijeli proces oko dolaska McDonalds’a u BiH trajao je četiri godine. Opremanje restorana od 400 kvadrata u Sarajevu koštalo je oko 2,5 miliona maraka. U sarajevskom restornu služiće se osnovni meni bez svinjetine.

„Mi imamo domaću salatu, domaće mliječne proizvode, domaća je voda. Mi ćemo raditi sa domaćim dobavljačima i dalje, ali oni moraju proći niz testova kontrole kvaliteta proizvoda. Što se tiče dizajna, korporacija je odobrila posljednju vrstu dizajna koju je radio francuski arhitetkta Philippe Avanzi, tako da osim ovoga u Sarajevu ovakav dizan možete naći još jedino u Parizu i u Berlinu“, kaže Adi Hadžiarapović, direktor marketinga i komunikacija.

Podsjetimo da je prvi McDonald’s u Jugoistočnoj Evropi otvoren u Beogradu 1988. godine, u Zagrebu osam godina kasnije.

Mediji su godinama špekulirali da firma McDonald’s zaobilazila BiH zbog opstrukcija ovdašnjih vlasti, bojazni za domaće prozvode i navodnih ultimatuma kako se mora koristiti isključivo domaće meso, pa do nestabilne političke situacije. Zvaničnog odgovora ipak nije bilo.

Otvaranje restorana najpoznatijeg lanca brze hrane uskoro se očekuje i u Mostaru, Banjoj Luci, Bihaću i Zenici.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG