Dostupni linkovi

Uspon i pad Sarkozija na početku Sinema Sitija


Ilustracija
Ilustracija
Filmom francuskog režisera Gzavijea Durinžera otvoren je peti festival Sinema Siti u Novom Sadu. Film „Osvajanje“ govori o doskorašnjem predsedniku Francuske, Nikolasu Sarkoziju - ljubav prema moći, usponu i padu jednog političara.

Ovo ostvarenje je samo jedno od približno sto filmova koji će biti pred Novosađanima narednih sedam dana, objašnjava selektorka intrnacionalne takmičarske klase – Exit Point, Dubravka Lakić.

„Filmove koje prikazujemo u tom programu vezuje neka zajednička priča, neka zajednička nit. Ove godine mi odgovaramo na temu „sve što nam je potrebno je ljubav“. U protekloj produkcijskoj godini imamo filmove koji se bave ljubavju na različite načine. Ja sam odabrala dvanaest za ovu selekciju“, kaže Lakić.

VIDEO: Trejler za film "Osvajanje"


U okviru selekcije domaćih filmova, biće ukupno tri premijere, kaže programska direktorica, Bojana Bandić.

„Imamo tri srpske premijere na festivalu. U nedelju imamo „Zverinjak“ Marka Novakovića, u četvrtak imamo „Smrt čoveka na Balkanu“ u režiji Miroslava Momčilovića, dok u petak „Jelena, Katarina, Marija“ u produkciji Nikite Milivojevića. Pored ovih, posetiocima nudimo još šest filmova.“, Bandić.

Jedan od selektora festivala, Petar Protić dodaje da on lično, nije zadovoljan ostvarenjima u domaćoj kinematografiji.

„Postoji jedna teorija ulepšane stvarnosti, a praksa je malo. Ako se iskreno ispriča priča, može dobro da se prođe“, kaže selektor.

Pored četiri takmičarske selekcije: "Nacionalna klasa", "Exit Point", "Educons Hungry Days" i "Up to 10.000 Bucks", posetioci će moći da uživaju u revijalnim programima: Retrospektivnom delu programa koji je posvećen Andreasu Dresenu, gostu festivala, jednog od najvažnijih savremenih nemačkih reditelja, kao i "360 stepeni", programu koji će predstaviti nova ostvarenja nezavisne kinematografije.

Selekcija "Fokus" predstavlja Mađarsku, a MTV selekcija - "Burn Planet Rock".
XS
SM
MD
LG