Dostupni linkovi

Otvoren Mediteran film festival


Svjetskom premijerom dokumentarnog filma „Izgubljeno dugme“ u srijedu uvečer u Širokom Brijegu je svečano otvoren 15. Mediteran Film Festival - festival dokumentarnog filma. Na svečanom otvaranju okupio se velikbroj uzvanika, ljubitelja dokumentarnog filma, filmskih radnika, kao i osoba iz javnog i političkog života.

Dokumentarni flim „Izgubljeno dugme“ posvećen je tragično preminulom bubnjaru grupe Bijelo Dugme Goranu Ivandiću Ipetu, a prema riječima autora film je poklon članovima benda, povodom četrdeset godina od osnutka jednog od najpoznatijih rok sastava iz bivše Jugoslavije.

Dokumentarni film je rađen pet godina na različitim lokacijama od Sarajeva, Beograda, Zagreba. Budimpešte, Londona i Beča. Radili su ga Robert Bubalo, Marijo Vukadin i Renato Tonković.

Robert Bubalo, jedan od autora filma kazao je kako je film informativan, smiješan, a i pomalo tužan.

„Mi smo svi kao klinci slušali rok glazbu. Naparavili smo ovaj film jer su svi u bivšoj državi slušali Bijelo Dugme. Ovo je naš poklon povodom četrdesete godišnjice od osnutka benda. Bilo je jako uzbudljivo snimati ovaj film jer smo putovali po cijeloj Europi. Otkrili smo mnogo toga novoga o bendu, vidjeli smo koliko je ta priča i zabavna, a i tužna. Pronašli smo sebe u cijeloj toj priči“, konstatovao je Bubalo.

Prije svjetske premijere filma „Izgubljeno dugme“ prikazana su još dva bosanskohercegovačka dokumentarna filma. Riječ je o filmu „Znatiželja“ autora Stjepana Skoke i filmu „Bolnica Inkognito“ Zdenka Jurilja.

Stjepan Skoko kazao je da mu je MFF pomogao da počne razmišljati kroz medij dokumentarnog filma.

„Film ima svoju povijest nastanka. Sniman je na licu mjesta. Govori o događaju viđenja Isusa Krista.Taj događaj je bio u jednom malom mjestu u Hercegovini. A ja sam imao potrebu ući s kamerom među puk“, naveo je Skoko.

Film „Bolnica Inkognito“ posvećen je izgradnji i obnovi mostarske bolnice, koja je trajala 30 godina. Autor Zdenko Jurilj o tome kaže:

Autori filma "Izgubljeno dugme"
Autori filma "Izgubljeno dugme"

„Možda ovo nije festivalski film, ali ima u sebi neke mješavine televizisjke forme i festivalske. Mislim da je jako gledljiv za ovu publiku iz Hercegovine, koja je vezana uz ovu bolnicu i koja se gradila u dva politička sustava i jedna krvavi rat.“

U takmičarskom programu festivala bit će prikazana 22 filma u dvije selekcije. Pored toga bit će prikazno još desetak filmova van konkurencije, među kojima je i jedan igrani film. To je film „Broj 55“ Kristijana Milića.

Direktor festivala Tomislav Topić isitče kako se organizatori festivala trude da svake godine takimičarski program bude kvalitetan.

„U tom programu su filmovi sa velikih festivala. Imamo i svjetske premijere. Popratni program prilagodimo za širu publiku. Ova godina posvećena je glazbenim dokumentarcima u suradnji sa DORF-om, glazbenim festivalom iz Vinkovaca", pojašnjava Topić.

Topić također dodaje kako festival ima značaj i za lokalnu regiji, kao i za cijelu BiH:

„Već je dosta generacija odraslo uz filmske programe, koji nisu baš uobičajeni u svim dijelovima BiH. Važnost je također u tom stvaralačkom dijelu. Prije 15 godina smosamo prikazivali filmove, a danas ih i proizvodimo“.

Važan dio festivala su i radionice za početnike, koji u šest dana sa filmskim profesionalcima imaju priliku ući u svijet glume, režije, montaže, odnosno svega što je potrebno da nastane jedan kratkometražni dokumentarni film. Festival će trajati do subote 30. kolovoza.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Novinarstvom se profesionalno bavi od 2005. godine kada je postao član redakcije sarajevskog dopisništva RSE. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta.

XS
SM
MD
LG