Dostupni linkovi

Filmski festival u Kanu: Tinejdžerske ljubavi, glamur i kamile


Glumica Eva Longoria na svečanoj ceremoniji otvaranja filmskog festivala, 16. maj 2012.
Glumica Eva Longoria na svečanoj ceremoniji otvaranja filmskog festivala, 16. maj 2012.
Kanski festival otvoren je u srijedu, 16. maja, američkom komedijom “Kraljevstvo izlazećeg mjeseca“ (Moonrise Kingdom), reditelja Vesa Andersona, sa Bilom Marejem u glavnoj ulozi.To je jedan od 22 filma koliko će biti prikazano u konkurenciji za Zlatnu palmu.

Pažnju na crvenom tepihu na ceremoniji otvaranja, uz glavne glumce Bila Mareja, Tildu Svinton, Brusa Vilisa i Edvarda Nortona, posebno privlačile Eva Longoria, Frida Pinto, Dajana Kruger, Lana del Rej, Džesika Častin te veterani Alek Boldvin sa vjerenicom Hilarijom Tomas i Džejn Fonda.

Komedija "Kraljvstvo izlazećeg mjeseca“, kojim je otvoren festival, bavi se istraživanjima djetinjstva i mladalačkom ljubavi u čijem su centru dvoje 12-godišnjaka koji zajedno bježe.Sem je nepopularni dječak iz sirotišta u izviđačima, koji bježi iz ljetnjeg kampa da se susretne sa Suzi, djevojčicom u koju je zaljubljen. Kako Sema djevojčicini roditelji (tata je Bil Marej) ne smatraju prikladnim za njihovu kćer, Suzi ih napušta da bi bila sa njim. Mladi par se smješta u kamp, čitaju knjige, postaju prijatelji i osjete iskustvo seksualnog buđenja daleko od komplikovanog svijeta odraslih. Međutim kada ih odrasli sustignu, njihova dramatična avantura se tu ne okončava....

VIDEO: Trejler za film "Kraljevstvo izlazećeg mjeseca"


Američkom reditelju ovo je prvi put da se predstavlja kanskoj publici i do sada, kako je rekao, nije imao sličnu vrstu izazova. Osim Mareja, koji je u posljednje vrijeme postao gotovo isključivo Andresonov glumac, u filmu igraju još i poznata filmska imena Brus Vilis i Tilda Svinton. Sema i Suzi igraju dvoje debitanata, Džared Gilman i Kara Hejvord, koji su na audiciju za film i došli kao dvanestogodišnjaci.

“Nijesam znala da želim postati glumica dok nijesam počela da radim na ovom filmu, tek sada sam zapravo shvatila da je ovo nešto što volim da radim“, rekla je Kara Hejvard na press koferenciji prije premijere.

Marej kaže da skoro da više ne očekuje pozive ni od koga osim od Vesa Andersona iako ga, kako se našalio, ne plaća dovoljno za sve nevolje kojima je podvrgnut.

“To su ono što mi zovemo umjetnički filmovi. Ne znam da li tačno znate o čemu se radi.To su filmovi gdje radite mnogo, mnogo sati bez novca. I …..sve što dobijemo to je ovaj put u Kan”, kazao je Marej.

Marej je rekao da je Brus Vilis veoma dobrodošao u "ovu porodicu“.

“Brus je zaista luda filmska zvijezda “, kaže Marej , a sam Vilis najpoznatiji kao akcioni heroj, kaže da je prilika da radi u niskobudžetnom filmu dobrodošla promjena.

“Osjetio sam da je vrlo osvježavajuće da me upućuju kako da glumim, da traže da ulogu odradim na vrlo specifičan način“, rekao je Vilis.

Osim predstavljanja filma koji je otvorio Kanski festival, na Kroazeti je pravu pometnju izazvao i britanski komičar Saša Baron Koen. Koen je na Kroazetu došao na kamili Osami u uniformi generela Aladina, lika iz svog novog filma "Diktator".

Koen je naredio svojim čuvarkama u mini-suknjama da upere automatske puške u brojne novinare ispred hotela "Karlton", a potom je zajahao kamilu i krenuo u obližnji kafe.

Predstavnici medija koji su pratili Koena izazvali su blokadu saobraćaja u ekskluzivnoj ulici, dok je fiktivni diktator sa Bliskog istoka komentarisao inaugurisanje novog francuskog predsjednika Fransoa Olanda i nemire u Siriji.

"Holandez? Da, podržao sam njegovu kampanju. Dao sam mu 500.000 eura", rekao je general, ali je dodao da nema ništa sa udarom groma u avion francuskog predsjednika tokom leta za Berlin.

Potom je sjeo na terasu i naručio dvije kafe, od kojih je jedna bila za kamilu, koja je odbila da je popije. General Aladin zatim je ušao u radnju "Ralf Loren" i iz nje izašao sa narandžastim šalom koji je omotao kamili oko vrata.

Prethodno je na jahti imao performans sa medije sa Elizabetom Kanalis, italijanskim modelom i voditeljkom u svijetu poznatijom kao bivšom djevojkom Džordža Klunija.

Koen je sličan performas imao u Kanu i 2006. godine, kada je došao na plažu obučen u "bikini za muškarce", kako bi promovisao svoj tadašnji film o Boratu.

Do 27. maja na Filmskom festivalu u Kanu biće prikazani filmovi u više selekcija , a u glavnoj konkurenciji za Zlatnu palmu su 22 filma. Među filmovima od kojih se mnogo očekuje je ostvarenje "Na putu" brazilskog autora Valtera Saleša.

U Kanu će se ove godine naći i neki raniji pobjednici festivala, poput austrijskog režisera Mihaela Hanekea sa filmom "Ljubav“, zatim Iranac Abas Kjarostami sa ostvarenjem "Poput zaljubljenog čovjeka" te film "Britanac" Kena Louča.

Hit bi mogao biti film egipatskog režisera Josrija Nasralaha "Nakon bitke“ koji govori o dvoje aktera "Arapskog proljeća" koji se nalaze na suprotnim stranama.

Predsjednik žirija Kanskog festivala ove godine je italijanski režiser Nani Moreti, a članovi žirija su i Britanci Evan Mekgregor i Andrea Arnold, te glumica Dijana Kruger i modni kreator Žan Pol Gotje.

Na festivalu se od slavnih i ove godine očekuje pojavljivanje Breda Pita i Anđeline Džoli. Pit glumi u filmu „ Ubij ih nježno“ , a u filmu „Raznosač novina“, koji je takođe u konkurenciji igraju igraju Nikol Kidman, Džon Kjuzak i Zak Efron.

Kroazetom bi trebalo da prošetaju i zvijezde sage "Vampiri", Kristin Stjuart i Robert Patison koji glume u novim ostvarenjima „Na putu“ i „ Kosmopolis“.

Kritike zbog seksizma kanskog žirija

No, ovogoišnji 65. kanski festival obilježile su i krtike za seksizam koji navodno promoviše ova prestižna filmska smotra. Svih 22 autora ovogodišnjih filmova u konkurenciji za glavnu nagradu su muškarci.

Jedina Zlatna palma (Palme d Or ) dodijeljena ženi za režiju u dugogodišnjoj istoriji festivala bila je ona Džejn Čempion 1993. za film „Piano“.

Grupa prominentnih filmskih autorki napisala je otvoreno pismo koje je objavljeno u francuskom L’ Mondu , kritikujući nedostak ženskih autora na festivalu. Pismo su, među ostalim, potpisale rediteljke Fani Kontenkon i Virdžinija Despentes, a u njemu se između ostalog navodi:

„Muškarci vole da njihove žene imaju dubinu, ali samo kada je u pitanju njihov dekolte" ."Svih 22 filma u zvaničnoj selekciji napisali su, sretne li slučajnosti, 22 muškarca".

U svakom slučaju direktor festivla Tjeri Fremo je obrazlažući podršku za nominovane filmove, i odgovarajući na kritike, insistirao na tome da "žiri nikada ne bi odabrao filmove koji ne zaslužuju da budu prikazani na festivalu samo zato što su ih režirale žene“. .
Na kanskom će festivalu biti prikazan i film "Djeca" Aide Begić. Kao i svake godine bh. kinematografija bit će predstavljena na zajedničkom paviljonu jugoistočne Evrope.

Osim predstavnika Sarajevo Film Festivala, na festivalu će se naći i predstavnici Udruženja filmskih radnika: Amra Bakšić Camo, Jovan Marjanović, Elma Tataragić.

Za ovu priliku Udruženje filmskih radnika BiH pripremilo je katalog "BH. Film 2011 / 2012", koji predstavlja cjelokupnu bh. filmsku produkciju u 2011. i 2012. godini.

Na Kanskom filmskom festvivalu biće promovisan i katalog snimajućih lokacija "Filming Locations In BiH".
XS
SM
MD
LG