Dostupni linkovi

Otvoren 23. Festival evropskog filma na Paliću


Otvaranje 23. Festivala evropskog filma na Paliću, 16. jul 2016.

Projekcijom filma Đanfranka Rosija "Požar na moru", dobitnika Zlatnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu, u subotu je na Paliću otvoren 23. Festival evropskog filma. Zbog loših vremenskih prilika, ove godine je početak festivala morao biti preseljen u zatvorenu dvoranu, mada specifičnost i deo šarma ovog festivala čine upravo projekcije na otvorenoj letnjoj pozornici u starom parku pored jezera.

Đanfranko Rosi
Đanfranko Rosi

Tokom ceremonije otvaranja festivala srpskom reditelju Slobodanu Šijanu, i austrijskom Ulrihu Zajdlu dodeljene su nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Zajdl je u svom obraćanju publici napomenuo da je film uopšte, pa tako i evropski, na svojevrsnoj prekretnici i poručio mladim režiserima da „ne čine ustupke publici, jer onda nisu daleko od cenzure, da veruju u sebe i stvaraju one filmove za koje će se boriti uvereni da oni mogu da promene svet.“

„Primanjem nagrade 'Aleksandar Lifka' shvatio sam da sam i ja primljen u društvo velikih režisera kao što su Angelopolus, Mencel, Zanusi, Vajda, Kusturica...Mladim kolegama mogu poručiti da je evropskom filmu potrebna indivudualnost, tvrdoglavost i hrabrost. Samo tako će uspeti da preživi“, rekao je Zajdl.

Slobodan Šijan je takođe istakao da ovo priznanje značajnim čine autori koji su ga do sada dobili, a da sebe smatra „rediteljem komedija“.

„Zato dodeljivanje ove nagrade u meni budi nadu da će biti više smeha u evropskom filmu", napomenuo je Šijan.

Radoslav Zelenović
Radoslav Zelenović

Festival je, sa druge strane, ove godine dobio posebno priznanje za doprinos evropskom filmu, navodi Radoslav Zelenović, direktor palićkog festa.

„Prekretnica festivala je to što je Evropska komisija prepoznala festival kroz program 'Kreativna Evropa' i ocenila ga kao oazu evropskog filma, a finansijska pomoć nam je omogućila da napravimo festival ovakvim kakav on sada jeste“, objašnjava Zelenović.

Festival je ove godine veći u pogledu broja selekcija i filmova, između ostalog i zahvaljujući pomoći od Evropske komisije u vrednosti od 41.000 evra.

Prisutnima se na otvaranju manifestacije obratio i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, koji je istakao da je Festival evropskog filma Palić jedna od najznačajnijih manifestacija u Srbiji, koja je preživela sve poteškoće i izazove i postala značajna tačka na mapi evropskih festivala.

Tokom narednih sedam dana, koliko traje festival biće prikazana 103 filma, u 13 selekcija, a u glavnom takmičarskom programu za nagrade Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija nadmetaće se 13 filmova. Međunarodni žiri čine turska rediteljka Jesim Ustaoglu, producentkinja iz Estonije Rina Šildoš, litvanska glumica Aista Diržiuta,rediteljka iz Nemačke Mihaela Kezele i srpski reditelj Stefan Arsenijević.

Jedna od centralnih tema kojima se bavi ovogodšnja filmska produkcija Evrope, pa tako i Festival, jeste pitanje porodičnih odnosa, jer se oni u društvu moderne tehnologije drastično menjanju, a to je bio izazov mnogim rediteljima da kroz svoju umetnost progovore o odnosu dece i roditelja.

U takmičarskom programu „Paralele i sudari“ uvek intrigantna istočnoevropska kinematografija ove godine biće predstavljena kroz 11 najnovijih ostvarenja, uključujući film “Nezakonito”, rumunskog reditelja Adriana Sitarua, koji je dobio odlične kritike na Filmskom festivalu u Berlinu. Tu je zatim tragikomedija “Krpeni savez” Mihaila Mestetskog, kao i film “Većina duša koje ovde žive”, revolucionarno ostvarenje braće Buharov o savremenoj političkoj situaciji u Mađarskoj. Biće prikazan i dokumentarni film Ognjena Glavonića “Dubina dva”, i van konkurencije, igrani film “Vlažnost” Nikole Ljuce.

Ove godine u okviru programa "Kinematografija u fokusu" prvi put se predstavljaju filmska ostvarenja Baltika, a publika će moći da vidi igrane, dokumentarne i animirane filmove iz Litvanije, Estonije i Letonije.

U sklopu pratećeg programa održaće se, takođe, radionice filmske kritike, tribine, koncerti... Festival traje do 22. jula, a projekcije se održavaju na više lokacija na obali Palićkog jezera i u Subotici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG