Dostupni linkovi

Otvoren 64. Filmski festival u Kanu


Radnici postavljaju crvenim tepihom na ulazu u Palatu Festivala, 64. Kanski festival, Kan, 11. maj 2011.
Radnici postavljaju crvenim tepihom na ulazu u Palatu Festivala, 64. Kanski festival, Kan, 11. maj 2011.
Romantičnom komedijom Vudi Alena "Midnight in Paris" u sredu uveče otvoren je 64. Filmski festival u Kanu.

Na festivalu će biti prikazana 54 filma od kojih se 20 takmiči za Zlatnu palmu.Biće prikazan i dokumntarac o smrti princeze Dajane koji je zabranjen u Britaniji.

Nagarda za životno djelo dodijeljena je čuvenom režiseru Bernardu Bertolučiju, a posebna počast biće odata zatvorenim iranskim rediteljima Džafaru Panahiju i Moahamadu Rasulofu.

Kanskim crvenim tepihom na otvaranju je dominirala visoka , lijepa figura Ume Thurman, u dugoj bijeloj toaleti, ove godine kao članice žirija 64- tog festivala.

Kanskim žirijem predsjedava Robert de Niro, a od planetarno poznatih zvijezda tu je i britanac Jude Law. De Niro se zahvalio publici na toplom dočeku i to na francuskom.

"Hvala vam na dobrodošlici. Pokušaću da govorim na francuskom. Želim da vam se zahvalim što ste me pozvali da predsjedavam 64-tim žirijem kanskog festivala. Nadam se da ću to uraditi kako treba", rekao je on.

Prikaz nagrade Palme dOr, najviš priznanje na festivalu, Kan, 10. maj 2011.

Film kultnog Vudi Alena “Midnight in Paris" (Ponoć u Parizu ) je romantična komedija u kojoj igraju zvijezde kao što su Oven Vilson, Rakel Mekadams i Merion Kotiljar, a kao glumica je debitovala je i prva dama francuske Karla Bruni-Sarkozi, koja se zbog privatnih obaveza nije pojavila na crvenom tepihu kanske kroazete, ali su zato Rakel Mekadams i Umu Turman imale najviše fotografija u svjetskim medijma agencijam i na portalima.

Osim njih crvenim tepihom u srijedu navečer prošetale su i glumica Salma Hajak, manekenka Nieves Alvarez, pjevačica Lejdi Gaga, Antonio Banderas i Melani Grifit, te režiser Emir Kusturica.

Nagradu za životno djelo dobio je italijanski režiser Bernardo Bertoluči, autor kultnih filmova: Posljednji tango u Parizu, Mali buda , Dvadeseti vijek.

Na podijumu se pojavio u kolicima i rekao da je u jednom trenutku izgubio samopouzdanje za snimanje filmova, ali da ga je povratio nakon gledanja Avatara Jamesa Camerona. Trenutno u tri deminzije snima film “Ja i ti”.

Festival će ove godine poseban program posvetiti i sineastima koji su progonjeni u svojim zemljama. Pored toga, na festivalu će biti prikazani i novi filmovi iranskih režisera Džafara Panahija Mohamadu Rasulofu, obojica osuđeni na šest godina zatvora sa zabranom napuštanja Irana.

Poseban program biće posvećen i arapskim pobunama u Magrebu te Egiptu kojemu je pripala čast da bude prva zemlja u statusu "zemlje gosta".

Festival će odati počast Žoržu Meliesu prikazivanjem njegovog "Puta na mjesec" iz 1902. godine, u kopiji u boji koja se dugo smatrala zagubljenom.

Veliko interesovanje izazvao je i film o preminuloj princezi Diani "Unlawful Killing" (Nedozvoljeno ubistvo), dokumentarac u kojem će se prvi put vidjeti slike beživotnog tijala princeze nakon nesreće.

Film je režirao i producirao britanski glumac Kejt Alen, a u njemu se tvrdi da je smrt Lejdi Di isplanirana i da je princeza govorila da je bivši muž želi ubiti.

Američki glumac i predsednik žirija Robert de Niro u Kanu, 10. maj 2011.

Takođe se tvrdi da su pojedini dokazi o njenoj smrti skrivani da se ne bi otkrila istina te da su i pojedini mediji među kojima i BBC pogrešno izvještavali o istrazi.

Jedan od iščekivanijih filmova na festivalu je i " The Tree of Life" (Drvo života ), reditelja Terensa Malika. U filmu glume Bred Pit i Šon Pen.

Na kroazeti će se do 22. maja od slavnih i ove godinje pojaviti Bred Pit i Anđelina Žoli, te Džoni Dep, Šon Pen, Penelope Krus, Šarlota Rempling, Katrin Denev.

Izvan takmičarskog dijela, bit će prikazani i blockbusteri "Kung Fu Panda 2" i novi nastavak " Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides".
XS
SM
MD
LG