Dostupni linkovi

Otvara li se i problem korupcije u zdravstvu


Ilustrativna fotografija: zoomzg
Ilustrativna fotografija: zoomzg
Hrvatski mediji tvrde da policija istražuje navode o korupciji u velikoj privatnoj dijagnostičkoj klinici Medikol, koja na vlastitoj skupocjenoj opremi obavlja skupe onkološke pretrage, a za to su im iz državnog proračuna plaćeni milijunski iznosi.

Eksperti upozoravaju kako je nedopustivo da takvu opremu nema javno zdravstvo, nego samo privatnici, a postoji i ozbiljna sumnja na prekomjerno i bespotrebno izlaganje zračenju.

Nakon politike i javnih poduzeća, čini se da na red dolazi i korupcija u zdravstvu.

Mediji navode kako se u privatnoj poliklinici Medikol provodi istraga zbog sumnjivog poslovanja između te klinike i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Medikol jedini u Hrvatskoj posjeduje skupocjene uređaje za PET/CT onkološke pretrage, a država pokriva 90 posto od 1300 eura, koliko stoji jedan pregled, kakvih je samo prošle godine obavljeno šest tisuća.

Otvara se niz problema, a prvi je – upozorava profesor zagrebačkog Medicinskog fakulteta i predsjednik Savjeta za zdravstvo oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske Rajko Ostojić – da ovaj izuzetno korisni uređaj u Hrvatskoj imaju samo privatnici.
Ostojić: Mi niti u jednoj državnoj ustanovi nemamo PET/CT uređaj, nego u stvari imate privatni monopol.

„PET/CT je vrhunska tehnologija! Spasila je tisuće života diljem svijeta, spasila je stotine života u Hrvatskoj. Kolege u Zagrebu rade to dobro, ali je nedopustivo da mi takav uređaj nemamo u akademskoj ustanovi. Zašto? Mi niti u jednoj državnoj ustanovi nemamo PET/CT uređaj, nego u stvari imate privatni monopol. A jedina stvar gora od državnog monopola je – privatni monopol. Država – kakva je, takva je – ima mehanizme kontrole, privatni monopol nema mehanizme kontrole, i to je problem!“ smatra ostojić.

Afera sa Medikolom koincidirala je sa pismom što ga je ovih dana 27 najistaknutijih hrvatskih medicinskih stručnjaka svih političkih nazora uputilo predsjedniku države i premijerki, u kojem su upozorili na uništavanje sustava javnog zdravstva, a u korist privatnih interesa.

Hodajući rentgen

Za RSE govori dobra poznavateljica zdravstvenih tema, novinarka zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ Goranka Jureško:

„To znači da je devastacija hrvatskog zdravstva dosegla razinu koja je nepodnošljiva u socijalnoj državi. To je počelo i ranije, ali ovo što se radi zadnje tri godine vodi u amerikanizaciju zdravstva, što je u Europi nonsens protiv kojeg se svi bore.“


Postoji i sumnja da je – kako bi se što više novca iz državnih fondova prelilo u privatne džepove – čak pet tisuća ljudi bez potrebe poslano na PET/CT pretrage na Medikolovim uređajima u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Međutim, PET/CT pretrage nisu nimalo bezazlene, upozorava kolegica Jureško.

Darko Milinović
Ona podsjeća da je američka Agencija za hranu i lijekove prošle godine službeno zatražila da se smanje takve pretrage, jer je 15 do 20 posto pacijenata sa onkološkom dijagnozom nakon PET/CT pretraga dobilo i sekundarni rak. Pacijenti nakon takve pretrage moraju dobiti poseban tretman, kaže naša sugovornica.

„Njima se preporučuje da se nekoliko dana ne pojavljuju pored trudnica i male djece, da se za njima posebno peru WC-i, da ne uzimaju tuđe ručnike i tako dalje... Dakle, on je neko vrijeme - hodajući rentgen!“ upozorava ona.

Resorni ministar Darko Milinović je u srijedu – sa svojim argumentima – demantirao tvrdnje o prekomjernom ili nepotrebnom ozračivanju na Medikolovim uređajima.

„Da su one istinite, moja ostavka bila bi danas na stolu predsjednice Vlade, gospođe Jadranke Kosor. Prema informacijama kojima raspolažemo, od 11.570 pacijenata koji su bili na tim pretragama, njih 97 posto ima onaj osnovni uvjet – a to je da imaju onkološku dijagnozu ili dijagnozu tumora“, kazao je Milinović.

Vlasnik Medikola je poduzetnik iz sjeverne Hrvatske, inače bivši taksist i ugostitelj, a mediji špekuliraju da možda postoji i neki tajni suvlasnik, osoba iz politike ili velikog biznisa.
XS
SM
MD
LG