Dostupni linkovi

Otpušteni vojnici traže primjenu zakona o službi


Otpušteni vojnici na skupu u Sarajevu, 16. februar 2011.
Više stotina vojnika otpuštenih iz službe u Oružanim snagama BiH okupilo se ispred zgrade Zajedničkih institucija BiH u Sarajevu. Traže da se počne sa primjenom Zakona o službi u oružanim snagama BiH, prema kojem su prošle godine penzionisani, ali još nikada nisu dobili rješenja niti penzije.

Predstavnici bivših vojnika iz sve tri vojske u BiH sastali su se sa predstavnicima Ministarstva finasija BiH. Obećano im je da će Zakon biti ispoštovan, nakon što Ministarstvo odbrane BiH dostavi spisak svih otpuštenih vojnika, koji ostavruju pravo na penziju.

Nakon sastanka sa predstavnicima otpuštenih vojnika iz oružanih snaga BiH, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, Fuad Kasumović ističe kako se Zakon mora ispoštovati, ali da Ministarstvo nikada nije dobilo spisak otpuštenih vojnika, koji ostvaruju pravo na penziju, te da sredstva za penzije nisu namjerno izostavljena iz Nacrta budžeta državnih institucija.
Otpušteni vojnici na skupu u Sarajevu, 16. februar 2011.

“Ministarstvo odbrane BiH još nije konačne i zvanične podatke vezano za sredstva i broj ljudi još nije dostavilo da bi se mogao napraviti amandman koji će ići na Vijeće ministara BiH da se i ta sredstva uvrste u budžet”, tvrdi Kasumović.

Na sastanku je dat rok Ministarstvu odbrane BiH da u naredna dva dana, tačnije do 18. februara dostavi spisak otpuštenih vojnika. Predstavnik bivših vojnika oružanih snaga BiH, Šemsudin Pojata kaže kako neće odustati od prava koja su im Izmjenama i dopunama Zakona o službi u oružanim snagama BiH propisana.

“Parlament je jednoglasno donio ovaj Zakon i mi samo tražimo da se taj Zakon i ispoštuje. Zaista je nemoralno, ja sam pun emocija i razočaran u pojedine ljude. Ovaj Zakon je već pet i po mjeseci na snazi i mislim da je zaista i bilo vrijeme da se implementira”, kaže Pojata.

Otpušteni vojnici iz oba bh. entiteta najavljuju mogućnost blokiranja ulaza u Sarajevo učesnicima Svjetskog vojnog prvenstva u skijanju, koje bi trebalo biti održano od 21. do 26. februara. Jedan od otpuštenih vojnika, Senad Hubjer.

“Ako to ne urade, znači mi ćemo morati upotrijebiti te radikalnije mjere koje smo najavili za 21.februar. To podrazumijeva blokadu Olimpijade i sve ostalo. Mi smo planirali blokirati prilazne puteve prema Igmanu i Bjelašnici. Nadamo se da do toga neće doći, ali vidjećemo narednih dana”, dodaje Hubjer.
XS
SM
MD
LG