Dostupni linkovi

Anonimni bunt protiv podela i muftije Zukorlića


Logo nove organizacije
Na elektronske adrese pojedinih nevladinih organizacija iz Novog Pazara, poslanika u republičkom parlamentu i nekoliko tamošnjih medija stigao je e-mail koji je potpisala do sada nepoznata organizacija Otpor Sandžaka, u čijem zaglavlju stoji stilizovana pesnica.

U poruci javnosti navodi se da se zalažu za građanski Sandžak, i da im je cilj suprotstavljanje svim vidovima radikalizma i ekstremizma sa bilo koje strane. Jedan od prvih koji je dobio ovo pismo bio je Sead Biberović, iz novopazarske NVO Urban-in, koji za naš program kaže da je bio nemalo iznenađen, ali i obradovan porukama koje su stigle.

“Što se tiče njihovih ideja i navoda, ja lično mogu odmah da ih potpišem. Jer, jednostavno, to su vrednosti za koje se bori i naša nevladina organizacija. Protiv diskriminacije, ugnjetavanja, nacionalizma, i svih mogućih negativnih pojava u našem društvu… Jedino mi je žao što te mejlove dobijamo anonimno, gde samo piše Otpor Sandžaka”, kaže Biberović.

U prvom saopštenju centralna tema je stanje u Sandžaku, gde ova
organizacija ocenjuje da se taj region suočava sa ozbiljnim političkim, ekonomskim i verskim problemima.

U jedanaest tačaka, taksativno navodeći razloge koje oni uočavaju, Otpor Sandžaka kao glavni faktor destabilizacije apostrofira Islamsku zajednicu u Srbiji i muftiju Muamera Zukorlića.

Samir Tandir, iz Islamske zajednice u Srbiji, za naš radio izjavio je da je poželjno da se zna ko predstavlja tu organizaciju, i da bi tek tada bilo moguće ozbiljno sučeljavanje argumenata.

“Besmisleno je komentarisati aktivnosti i optužbe organizacije koja nije registrovana, niti se zna ko iza nje stoji. Po tekstu saopštenja možemo naslutiti da je to još jedna ujdurma beogradskih bezbednosnih službi koje žele da destabiliziraju ovaj deo Srbije, to jest Sandžak. Sve ostalo je davanje bespotrebnog značaja toj fantomskoj organizaciji”, ocenjuje Tandir.

Ohrabrenje za dizanje glasa

Otpor Sandžaka obznanio je da je saopštenje prvi korak u nizu planiranih aktivnosti, ali nije naveo kakve akcije građani mogu očekivati. Sead Biberović veruje da bi njihove aktivnosti mogle da daju pozitivan impuls onima koji se bore za ljudske i demokratske vrednosti.

Video: Sandžak, politika i vjera, RSE Vieo, septembar 2010, autor: Marija Arnautović

x
Čardak ni na nebu ni na zemlji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:22 0:00
“Nadam se da će oni biti ohrabrenje svim ljudima koji su vrlo nezadovoljni, ali na žalost još nemaju dovoljno hrabrosti da se odvaže, da dignu svoj glas, i da se javno, jasno i glasno ograde od politike rukovodstva Islamske zajednice u Srbiji. U čemu bi, verujem, bili podržani od mnogobrojnih građana i građanki kojima je preko glave zastrašivanja ustancima, novim ratovima i novim podelama”, smatra Biberović.

Tajanstvenost je jedna od glavnih karakteristika Otpora Sandžaka u početku njegovog delovanja. Na elektronsku adresu sa koje je stiglo saopštenje poslali smo poruku sa molbom za razgovor, ali smo ostali bez odgovora.

Interesantno je da ni novopazarski novinari ne znaju mnogo o tome ko bi mogao da stoji iza Otpora Sandžaka, ali je do sada procurelo da se radi o studentima sa državnih univerziteta u Novom Pazaru, Nišu, Kragujevcu i Beogradu.

Njihov simbol je pesnica, ista ona koju je imao čuveni pokret Otpor koji se u Srbiji devedesetih proslavio borbom protiv režima Slobodana Miloševića, i koji više ne postoji. Bivši otporaš Srđan Milivojević kaže za naš radio da ga raduje osnivanje bilo koje organizacije koja proklamuje principe izvornog pokreta Otpor.

“Ako će ta organizacija uspeti da bude demokratski korektor, svakako da podržavam njene aktivnosti. Smatram da je dobro da i jedanaest godina posle demokratskih promena postoji jedna takva organizacija koja će delovati u Srbiji”, navodi Milivojević.

Od demokratskih promena, u poslednjih deset godina, u Srbiji se pojavilo sedam ili osam grupacija ljudi koji su koristili naziv Otpor. Otporaši, heroji 5. oktobra 2000, kasnije su učestvovali u revolucijama u Gruziji, Libanu i Ukrajini gde su učili demonstrante nenasilnim metodama za obaranje nedemokratske vlasti.

Evropski medijiski zvezdani trenutak Otpora, čije aktiviste je pritvarao i prebijao režim Slobodana Miloševića, bio je dodela MTV “Free your mind” nagrade ovom pokretu.
XS
SM
MD
LG