Dostupni linkovi

Otkrivena tajna dužeg života za kućne ljubimce


Ilustracija
Ilustracija
Američki naučnici tvrde da su otkrili tajnu dužeg života, ali da bi od toga u početku koristi mogli imati samo kućni ljubimci.

Potencijalni "lijek za starenje" štiti telomere, dijelove DNK koji su dugo smatrani ključnim u procesu starenja. Pomenuti tretman još uvijek nije siguran za ljude, te će prvo biti testiran na psima i mačkama. Supstanca će se dodavati u hranu životinja.

Naučnici vjeruju da je starenje uzrokovano skraćivanjem telomera u našim genima tokom života. Oni vjeruju da su pronašli način da uspore ili čak potpuno obrnu proces starenja piše Sunday Times.

Tim naučnika vodi Bill Andrews, naučnik iz Nevade koji je postao poznat jer je pomogao u tkrivanju telomeraze, enzima koji navodno može obrnuti proces starenja. Kompaniju "Sierra Sciences" je osnovao kako bi našao način da potakne ćelije na proizvodnju telomeraze i zaštite se od propadanja.

Nova otkrića, koja će biti prezentirana u augustu na konferenciji u Cambridgeu, sugerišu da gotovo 40 različitih supstanci mogu doprinijeti proizvodnji ovog enzima.

"Poticanje ćelija da stvaraju telomerazu bi bio veliki medicinski napredak. Supstance koje smo pronašli mogu do toga dovesti, ali moramo biti oprezni. Također, još uvijek ne možemo dobiti dozvolu za upotrebu na ljudima. Kada je slučaj sa kućnim ljubimcima, dozvolu je mnogo lakše dobiti, a tržište za primjenu je veliko", rekao je dr. Andrews.

Tržište za medicinu kućnih ljubimaca je brzo poraslo tokom posljednjih nekoliko godina. Tretmani za ljubimce uključuju injekcije inzulina, lijekove za artritis i tablete za probavu.
XS
SM
MD
LG