Dostupni linkovi

Otkrivena najstarija vrsta dinosaura


Ilustracija
Ilustracija
Prema riječima naučnika koji su analizirali fosile pronađene u Tanzaniji 1930-ih godina, malena životinja veličine labradora sa dugim vratom i repom bi mogla biti najstarija poznata vrsta dinosaura.

Vrsta je nazvana Nyasasaurus parringtoni, a živjela je prije 240-245 miliona godina, kada su kontinenti na planeti još uvijek bili spojeni u jednu kopnenu masu. Tanzanija je tada bila dio južnog kraja ovog kontinenta, zajedno sa Afrikom, Južnom Amerikom, Antarktikom i Australijom.

Eksperti pretpostavljaju da je stajao uspravno na dvije noge te da je bio dug između dva i tri metra. Visina kukova mu je iznosila jedan metar, a bio je težak između 20 i 60 kilograma.

"Ako ova vrsta nije prvi dinosaur, onda je definitivno najbliži rođak toj vrsti koji je do sada pronađen", rekao je Sterling Nesbitt, vođa istraživanja sa Univerziteta u Washingtonu.

Ovo novo otkriće je pomjerilo postojanje dinosaura za 10 do 15 miliona godina unazad. Istraživanje ovog dinosaura je urađeno na jednoj kosti ruke i na šest kičmenih pršljenova. Većina onoga što se o njemu zna dolazi od određenog broja sličnih fosila.

Datiranje fosila je urađeno bazirajući se na sloju stijena koje su pronađene iznad i ispod fosila, prenosi Live Science.

"Iz koštanog tkiva možemo vidjeti da je Nyasasaurus imao mnogo koštanih ćelija i krvnih sudova. Kod današnjih životinja ovakvu pojavu možemo vidjeti samo kod nekih vrsta koje rastu veoma brzo", rekla je Sarah Werning, jedna od naučnika koji su radili na istraživanju.

Paleontolozi već 150 godina pretpostavljaju da su dinosauri postojali i u periodu srednjeg trijasa. Međutim, dokaza o toj tvrdnji je bilo malo, a ogledali su se u otiscima stopala sličnih dinosaurima.

Prijašnji najstariji dinosauri su pronađeni u Argentini, a smatra se da su živjeli prije 230 miliona godina.
XS
SM
MD
LG