Dostupni linkovi

Otkrivena 13,3 milijarde svjetlosnih godina udaljena galaksija


Ilustracija
Ilustracija
Novo svemirsko čudo je preuzelo titulu najudaljenije galaksije u cijelom univerzumu.

Galaksija nazvana MACS0647-JD je udaljena 13,3 milijarde svjetlosnih godina. Univerzum je star 13,7 milijardi godina, što znači da je svjetlost iz ove galaksije putovala prema nama skoro cijelu historiju vremena i prostora.

Astronomi su otkrili ovaj objekt korištenjem svemirskih teleskopa Hubble i Spitzer te uz pomoć prirodne pojave nazvane kosmička leća.

Ove leće su u stvarnosti grupe galaksija čija kolektivna gravitacija krivi prostor-vrijeme i stvara efekt poznat pod imenom gravitaciona leća. Dok je svjetlost putovala kroz ovu leću prema Zemlji, ona je mnogo puta uvećana.

"Ove grupe galaksija rade ono što nikakav teleskop koji smo mi napravili ne može uraditi. Bez tog uvećanja nama bi bili potrebni nadljudski napori da vidimo tu galaksiju", rekao je Marc Postman sa Instituta za svemirske teleskope u Baltimoru, vođa tima koji je otkrio ovu galaksiju.

Naučnici kažu da je novootkrivena galaksija mnogo manja od Mliječnog puta. Objekt datira iz epohe kada je univerzum bio veoma mlad – samo 420 miliona godina.

Ova minigalaksija je široka samo 600 svjetlosnih godina. U poređenju s njom, Mliječni put je širok 150.000 svjetlosnih godina.

Astronomi vjeruju da će se MACS0647-JD na kraju spojiti sa drugim galaksijama kako bi se stvorila jedna mnogo veća.

"Ovaj objekt bi mogao biti jedan od onih fundamentalnih blokova od kojih su sačinjene sve galaksije. Tokom narednih 13 milijardi godina će se desiti deseci, stotine pa čak i hiljade događaja spajanja sa drugim galaksijama ili dijelovima galaksija", rekao je Dan Coe koji je radio na istraživanju ove galaksije.
XS
SM
MD
LG