Dostupni linkovi

Otkazane konsultacije za premijera, sukobi na ulicama Bejruta


Druga noć sukoba na ulicama Bejruta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Druga noć sukoba na ulicama Bejruta

Pripadnici libanskih bezbednosnih snaga su sinoć, 15. decembra, u Bejrutu, drugi dan zaredom rasterali suzavcem, gumenim mecima i vodenim topovima stotine demonstranata.

Juče se najpre protestovalo mirno u glavnom gradu Libana zbog najoštrijih mera protiv antivladinih protesta primenjenih prethodnog dana, ali je nasilje ponovo izbilo u ponedeljak uoči sastanka između predsednika Libana Mišela Auna i predstavnika parlamentarnih blokova.

Aun je odložio konsultacije za premijera zbog, kako prenosi agencija Rojters, davanja više vremena za pregovore o formiranju Vlade. Očekivalo se da na tom sastanku premijer u ostavci Saad Hariri ponovo biti imenovan na tu funkciju.

Hariri je podneo ostavku 29. oktobra, nakon dve nedelje protesta širom zemlje na kojima su demonstranti optuživali celokupnu političku elitu za korupciju i loše upravljanje.

Oni su rekli da neće da prihvate Haririja za premijera i da zahtevaju da vladu predvodi neko ko nije povezan sa postojećim stranakama.

Libanci ponovo na ulicama: 'Buni se, Bejrute'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Međutim, nakon čitavih nedelja prepirki političke partije nisu uspele da predlože nezavisnog kandidata i većina ih insistira da dobije svoje mesto u vladi.

Neki demonstranti su u nedelju bacali boce sa vodom i petarde na bezbednosne snage koje su čuvale parlament.

Nakon nekoliko sati demonstrante su odatle rasterani suzavcem i palicama. Nakon višesatnih sukoba vojska se rasporedila oko centralnog Bejruta i ulični neredi su okončani.

Libanska civilna odbrana je rekla da je 20 ranjenih preneto u bolnicu dok je pomoć ukazana desetinama ljudi na mestu protesta.

Protesti širom Libana zbog novih poreza
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

XS
SM
MD
LG