Dostupni linkovi

Sindikalna organizacija preduzeća "Bira" iz Bihaća saopštila je da je 29 radnika dobilo otkaz nakon 30 godina radnog staža. Sindikat tvrdi da su otkazi nezakoniti, te da oko 220 radnika strahuje da i njih čeka slična sudbina, zbog čega od nadležnih traže da ih podrže i pomognu u ostvarivanju svojih prava.

Pedesetosmogodišnja Razija Dedić nakon 36 godina radnog staža dobila je otkaz u preduzeću u kojem je, kaže, ostavila svoje zdravlje:

„U tom svom radnom vijeku imam samo šest mjeseci bolovanja. Ništa više. Sad sam dobila otkaz – niti znam zašto ni kako. Na moje radno mjesto je došla nova koja radi na ugovor, a ja idem na cestu.“

Među 29 starih radnika bihaćke „Bire“ koji su, kako kažu, bespravno dobili otkaz, a na njihova mjesta su dovedeni neki mlađi, je i Zerifa Žerić. Ovo je drugi put da joj se uručuje rješenje o otkazu - jer ju je sud prvi put vratio na posao:

„Ja to ne prihvatam. Ja želim da se vratim na posao. Hoću posao - jer ja sam u toj firmi ostavila svoje zdravlje.“

„Ja sam Felić Šemso. Od 1983. godine sam u ovoj firmi. Samohrani sam otac djeteta, ide u srednju školu. Sad odjednom otkaz kao iz vedra neba, tako da sam ostao faktički bez ikakvih primanja.“

Omer Valić, predsjednik Sindikata „Bire“:

Među ovim radnicima i jedan ratni vojni invalid je dobio otkaz, a koji radi isto preko 30 godina u ’Biri’, dobile su i dvije ili tri radnice druge kategorije invalidnosti. Jedna je žena čak izgubila prste na presi i dobila je otkaz ugovora o radu.“

Nekadašnji pogon slovenske kompanije „Gorenje“ prije devet godina privatizirala je kompanija „Robot komerc“. Privatizacija je bila uspješna i „Bira“ je važila za vodećeg izvoznika u Unsko-sanskom kantonu. Situacija je danas sasvim drugačija. U Sindikatu kažu kako su postali sezonski radnici iako dnevno proizvedu oko 320 rashladnih aparata. Oko 220 uposlenih strahuje da i njih čeka sudbina njihovih kolega. Od nadležnih traže podršku i pomoć, a u ostvarivanju svojih prava koristit će sve zakonske mehanizme.

  • 16x9 Image

    Dženita Duraković

    Novinarstvom se bavi od 1993. godine. Prva novinarska iskustva stekla u Radio Bihaću gdje još uvijek radi kao novinar i urednik informativnog programa. Dopisnik redakcije Radija Slobodna Evropa iz Bihaća i BIRN-a za Unsko-sanski kanton.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG