Dostupni linkovi

Zatvorska kazna za pet osoba u smrtonosnom slučaju otmice nevjeste u Kirgistanu


Aizada Kanatbekova pronađena je mrtva u automobilu.
Aizada Kanatbekova pronađena je mrtva u automobilu.

Pet muškaraca osuđeno je na zatvorsku kaznu u Kirgistanu zbog njihove uloge u smrtonosnom slučaju otmice neveste koji je izazvao proteste u centralnoazijskoj državi u aprilu zbog široko rasprostranjene prakse otmice žena radi udaje.

Aizadu Kanatbekovu je grupa muškaraca otela 5. aprila, a pronašli su je mrtvu dva dana kasnije u automobilu zajedno sa tijelom jednog od njenih otmičara, Zamirbeka Tengizbaeva, koji se ubio nakon što ju je zadavio majicom.

Advokat Kanatbekove porodice, Nurbek Toktakunov, rekao je za RSE da je Okružni sud u Birinchi Mai u Biškeku 14. septembra osudio Syimyka Moldosarieva, Ajikabyl Rysbai Uulu i Oruzbeka Nurumbetova na po sedam godina zatvora, dok su Zamirbek Ramankukov i Kubanych koji su bili u zatvoru osuđeni na šest godina i šest mjeseci zatvora zbog učešća u otmici.

Sud je takođe odlučio da njih petorica moraju ukupno platiti 100.000 soma (1.200 dolara) porodici žrtve kako bi nadoknadili moralnu i materijalnu štetu nastalu smrću 26-godišnje žene.

Tengizbaevu će se posthumno suditi po optužnici za ubistvo i silovanje, kao i za otmicu Kanatbekove.

Slučaj je šokirao Kirgistan, gdje se svake godine dogodi hiljade otmica nevjesta uprkos kriminalizaciji prakse 2013.

Takođe je bacilo u središte pažnje nespremnost organa reda da se bave takvim zločinima.

Policija je oštro kritizirana zbog sporog reagiranja na otmicu iako je zabilježeno na sigurnosnim kamerama s markom, modelom i registarskom oznakom vozila koje se jasno vide na video zapisima.

Rođaci Kanatbekove označili su policijske radnje kao "ležerno odbacivanje", dok je Toktakunov podnio sudu dokumente o "neprofesionalnom rješavanju slučaja" od strane policije i o onome što je nazvao "pokušajima policije da prikrije svoja zlodjela krivotvorenjem dokumentacije u vezi sa slučajem".

Više od 40 policajaca, uključujući šefa gradske policije Biškeka, otpušteno je nakon tragedije.

Vlasti su tada rekle da je Tengizbaev u Rusiji tri puta osuđivan zbog različitih zločina.

Razvojni program UN -a i grupe za zaštitu prava istaknule su prisutnu prisutnost u kirgistanskom društvu prakse otimanja nevjesta, za koju kažu da često dovodi do bračnog silovanja, nasilja u porodici i drugih bolesti.

Jedan od najozloglašenijih slučajeva uključivao je smrotonosni ubod 20-godišnje studentkinje Burulaija Turdaaly Kyzyja 2018. godine od strane muškarca koji ju je pokušao natjerati na brak.

XS
SM
MD
LG