Dostupni linkovi

Opšti izbori u Italiji


Izbori u Italiji
Izbori u Italiji
Pedeset miliona Italijana u nedelju i ponedeljak bira 630 poslanika i 315 senatora u oba doma italijanskog parlamenta, a izbor se sveo na stranke i koalicije četiri kandidata od kojih su svi stariji od 60 godina.

To su desničarski populista i komičar Bepe Grilo, milijarder sa prvostepenom presudom za utaju poreza Silvio Berluskoni, levičar Pjer Luiđi Berzani i konzervativni profesor ekonomije i dosadašnji premijer Mario Monti.

Izbori u Italiji su od velikog značaja za rešavanje ekonomskih problema u ovoj zemlji, ali i onih u eurozoni.

Prema procenama urađenim pre dve sedmice u prednosti je levičarski savez Piera Luiđija Berzanija sa oko 35 odsto, zatim sledi Berluskonijeva koalicija desnog centra sa 28 procenata, Grilov Pokret pet zvezdica sa 18 i Montijeva grupacija sa oko 15 odsto podrške.

Prema italijanskom zakonu, ona stranka koja pobedi, dobija kao izborni dar u poslaničkom domu dodatne mandate, tako da može da ima većinu od 54 odsto svih glasova, što znači da bi Berzani mogao da osvoji veliku većinu u donjem domu.

Lider partije Naroda slobode Silvio Berluskoni je pre izborne kampanje bio otpisan političar, ali je u međuvremenu, zahvaljujući uspešnim medijskim nastupima, politički vaskrsao. Berlusconi je u subotu dao i jedan televizijski intervju, što su njegovi protivnici okarakterisali kao kršenje predizbornih zakona. Međutim, iz njegovog ureda je rečeno da je intervju urađen samo uz dogovor da bude prikazan nakon što se u ponedjeljak zatvore biračka mjesta.

Silvio Berluskoni
Silvio Berluskoni
Iako opterećen prvostepenom presudom zbog utaje poreza i optužbama za plaćanje seksualnih usluga maloletnice kao i zloupotrebu položaja, bivši premijer je gotovo potpuno uspeo da nadoknati zaostatak za Berzanijem.

Ovaj medijski magnat kritikuje kurs štednje sadašnje vlade, kao i evropski fiskalni paket, a izjavama da Italija može da preživi izvan evrozone izaziva glavobolju evropskih zvaničnika.

Bepe Grilo, komičar, voditelj, glumac, a sada i političar sa svojim populističkim Pokretom pet zvezdica pomrsio je konce etabliranim italijanskim strankama. Tokom kampanje nije se pojavljivao na televiziji, ali je koristio blogove, Tviter i Fejsbuk i tako dopro do mladih ljudi.

Sudeći po anketama Grilo bi mogao da osvoji treće mesto iza Silvija Berluskonija i Pjera Luiđi Berzanija, koji je u vođstvu što znači da će Italija dobiti znatno veću antievropsku koaliciju u parlamentu.

Negde u centru, između svih ovih opcija nalazi se aktuelni premijer Mario Monti, Berluskonijeva suprotnost, tehnokrata koji se bolje oseća među evropskim prijateljima u Davosu ili Briselu, nego u italijanskoj političkoj močvari.

Izbori će biti održani dva meseca pre nego su bili planirani. Glasaće se usred duboke recesije i mera štednje koje su uzrokovale veliko negodovanje javnosti.
XS
SM
MD
LG