Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otašević: Prevencijom i kaznama protiv nasilja nad ženama


Protest protiv nasilja nad ženama u beogradu, 17. jula 2017.

Stanislava Otašević iz beogradskog Autonomnog ženskog centra za ‘Zašto?’ objašnjava zbog je čega Srbija neefikasna u suzbijanju porodičnog nasilja koje je 21 put ove godine rezultiralo smrću žena i dece.

  • Efekat

Što se tiče zakonske regulative u našoj zemlji, postoje mehanizmi i postoje instrumenti kojima se može delovati.

Međutim, ono što se zaista ne upotrebljava, to je da nema koordinisanja akcija između pojedinih institucija sistema i to je glavni problem.

Praksa pokazuje da sve to što postoji, što je doneto praktično, nema nekog efekta ako se radi o zaštiti žena koje su izložene nasilju.

  • Obrazovanje

Iskoreniti nasilje je jedna lepa reč ali s druge strane ne postoji mogućnost da se zaista potpuno iskoreni nasilje.

Ali ono što se može uraditi to je da se suzbije nasilje i da se prevenira nasilje.

Kod nas se na prevenciji nasilja ništa ne radi jer praktično da bi se preveniralo potrebno je od ranog detinjstva kroz ceo sistem obrazovanja decu učiti o međusobnim odnosima.

Drugo, treba im reći šta je nasilje i kako da prepoznaju nasilje.

  • Sistem

Mi smo društvo koje je jako tolerantno na nasilje, a s druge strane ne koristimo ono što nam stoji na raspolaganju jer svaki sistem za sebe radi, efikasno ili manje efikasno.

Jedino ko zaista mislim deluje -- u Beogradu a u unutrašnjisti nešto manje -- to je MUP i oni su i obrazovani u tom sistemu.

Međutim, centri za socijalni rad vrlo često zakazuju.

  • Lokalna zajednica

Zdravstveni sistem je također jedna od vrlo važnih stvari i to naročito u prevenciji samog nasilja i u ranom otkrivanju jer se žene vrlo često prvo i jedino obraćaju zdravstvenom sektoru.

Nažalost, u našem zakonu o sprečavanju nasilja u porodici mi imamo zdravstvo samo pomenuto u jednoj rečenici i niko ga na medijima ne pominje.

To uvezivanje u okviru lokalne zajednice je nešto što bi moglo jako mnogo da doprinese.

  • Kazna

Ne možemo zaštititi svakoga tako što ćemo odrediti nekoga da ga čuva, mislim to nije način, nego poštovanje mera i povećanje kazni jer kazna može da bude od 3-15 godina ako sa smrtnim ishodom završi nasilje.

Kome treba da bude tri godine a kome treba da bude 15 godina kazna?

XS
SM
MD
LG