Dostupni linkovi

Đokovićev otac na slici sa navijačima koji drže zastavu sa Putinovim likom


Srđan Đoković, otac tenisera Novaka Đokovića
Srđan Đoković, otac tenisera Novaka Đokovića

Organizatori teniskog grend slem turnira Australijan open podsetili su igrače i njihovu pratnju na stav prema "neprikladnim zastavama" nakon što se pojavio video snimak na kojem se vidi otac Novaka Đokovića sa navijačima koji drže ruske zastave.

Policija Viktorije ispitala je četiri navijača sa "neprikladnim zastavama i simbolima" posle četvrtfinala u sredu između Đokovića i Rusa Andreja Rubljova.

Organizatori turnica nisu izneli detalje, ali se na društvenim mrežama pojavio video snimak na kome je prikazan navijač na stepenicama Rod Lejver arene kako drži rusku zastavu sa likom predsednika Vladimira Putina na njoj.

Ruske i beloruske zastave zabranjene su u Melburn parku tokom Australijan opena nakon žalbe ukrajinskog ambasadora u zemlji prošle nedelje.

Belorusija je jedno od ključnih uporišta za rusku invaziju na Ukrajinu, koju Moskva naziva "specijalnom operacijom".

"Četiri osobe u masi koja je napuštala stadion razvile su neprikladne zastave i simbole i pretile obezbeđenju. Policija Viktorije je intervenisala i nastavlja da ih ispituje", navodi se u saopštenju Teniskog saveza Australije.

"Udobnost i bezbednost svih su naš prioritet i mi blisko sarađujemo sa obezbeđenjem i vlastima," dodaje se u saopštenju.

Na fotografijama na društvenim mrežama takođe se vidi jedan navijač u publici tokom četvrtfinala sa velikim "Z" na majici.

Ruske snage koriste slovo "Z" kao identifikacioni simbol na svojim vozilima u Ukrajini nakon invazije. Neke pristalice invazije takođe koriste ovaj znak.

Bivši igrač Ukrajine Aleksandar Dolgopolov je u poruci na Tviteru pozvao Teniski savez Australije da tom pojedincu izrekne doživotnu zabranu ulaska u zemlju.

"Apsolutno odvratno. Kažu da politiku treba držati podalje od sporta. Ovi ljudi nemaju apsolutno nikakvog posla da budu na teniskim turnirima, uključujući oca @DjokerNole, ako otvoreno hvale genocidni režim", naveo je Dolgopolov.

Vasil Mirošničenko, ambasador Ukrajine u Australiji i Novom Zelandu, objavio je prošle nedelje sliku na kojoj se vidi ruska zastava koja visi sa žbunja pored terena gde je njegova zemljakinja Katerina Bejndl igrala meč prvog kola.

Teniski savez Australije je reagovao zabranom isticanja zastava Rusije i Belorusije.

Ruskim i beloruskim teniserima je prošle godine zabranjen nastup na Vimbldonu, ali mogu da se takmiče kao individualni sportisti bez oznaka nacionalne pripadnosti na Australijan openu.

Njihove zastave se ne prikazuju pored njihovih imena u TV prenosima, kao što je slučaj sa drugim igračima, a njihova država nije naznačena na takmičarskim listama.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG