Dostupni linkovi

'Paradžemat' u Ošvama: Ne kršimo nijedan zakon


U selu Ošve kod Maglaja nije formirana vehabijska nego muslimanska zajednica u Bosni i Hercegovini – kaže na početku razgovora za RSE njen predstavnik Izet Hadžić, bivši rock muzičar koji je nakon rata u BiH devedesetih godina potpuno promijenio način života.

Zabačeno selu Ošve koje je oko deset kilomatara udaljeno od Maglaja, gradića u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, jedno je od mjesta u BiH gdje djeluje "paradžemat" tako da se vjerski život odvija mimo propisa i kontrole Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Bezbjednosne bh. agencije ovo selo povezuju i sa odlaskom Bosanaca i Hercegovaca na strana ratišta.

U Ošvama nije prihvaćena prošlogodišnja inicijativa o uvođenju "paradžemata" pod okrilje Islamske zajednice BiH.

Predvodnik vjerskog života u ovom selu, mimo propisa krovne vjerske institucije, Izet Hadžić, kaže da poziv Islamske zajednice može biti prihvaćen samo pod određenim uslovima.

"Pozivam Islamsku zajednicu da nas prihvati kao mezheb Ebu Hanife. Ovo prvi put sad govorim. Neka nas prihvati, mi ćemo potpisati", navodi za RSE Izet Hadžić.

No, što to zapravo znači?

Hadžić objašnjava da se ne slaže sa tokovima novca. Navodi primjer zekata, poreza koji su prema propisima Islamske zajednice, dužni plaćati vjernici islamske vjeroispovijesti.

"Islamska zajednica je usmjerila sva svoja sredstva i snage da taj zekat od naroda usmjeri prema sebi. Ovo je prema hanefijskom mezhebu, po svim mezhebima, haram – zabranjeno", ističe naš sagovornik.

Hadžić dalje navodi da će u Ošvama biti prihvaćen vjerski službenik Islamske zajednice koji se bude pridržavao određenih pravila, koja inače nisu u skladu sa tradicionalnim islamskim propisima u Bosni i Hercegovini.

"Imam po hanefijskom mezhebu ne smije da puši, ne smije da sluša muziku, da govori jedno a da radi drugo, mora da ima bradu, ne smije da uzima platu za ono što radi", riječi su Izeta Hadžića.

Careva džamija u kojoj je sjedište Islamske zajednice u BiH, Sarajevo
Careva džamija u kojoj je sjedište Islamske zajednice u BiH, Sarajevo

Odbijanjem inicijative Islamske zajednice o legalizaciji "paradžemata", Hadžić tvrdi da nije prekršio bilo koji zakon Bosne i Hercegovine, te navodi da je zbog toga suočen sa različitim pritiscima.

"Meni je rečeno, u najmanju ruku, ili da pristanem sa Kavazovićem (Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, op.a.), ili je robija", kaže Hadžić.

IDIL nanio zlo muslimanima

Inače, Ošve su selo u kojem je prije rata u Bosni i Hercegovini živjelo oko 140 srpskih porodica, dok je danas taj broj tridesetak puta manji.

Ovdje danas, prema riječima Izeta Hadžića, živi 14 bošnjačkih i pet srpskih porodica. Bošnjaci su kupili zemljište od Srba.

S druge strane, selo se povezuje sa odlascima državljana Bosne i Hercegovine na ratišta u Siriju i Irak, o čemu Hadžić kaže: "Za Siriju je otišla porodica Emira Ališića, koja broji četiri člana, zatim porodica Amira Đinića, koja broji 11 članova, i Emira Fojnice, koji je, kako smo čuli, i poginuo u Iraku".

Sagovornik RSE smatra i da je Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) najviše zla nanijela muslimanima širom svijeta, te ističe da se protivi odlasku bh. državljana na strana ratišta.

"Ovo što oni rade nema apsolutno ništa sa islamom. Ovaj hilafet je proizveo štete najviše muslimanima", zaključuje Izet Hadžić.

  • 16x9 Image

    Arnes Grbešić

    Novinarstvom se bavi od 1999. godine. Kao dopisnik RSE radi od 2001. godine. Sa Silvijom Brčić, koleginicom iz Livna, proglašen je 2004. za najboljeg reportera zajedničkog projekta RSE - Radio 27.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG