Dostupni linkovi

Osumnjičenima za 11. septembar sudiće vojni sudovi


Kamp Delta u zalivu Gvantanamo, 30. mart 2010.
Kamp Delta u zalivu Gvantanamo, 30. mart 2010.
Piše: Heather Maher, Prevela: Mirjana Rakela

Obamina administracija bila je prisiljena promijeniti svoj stav o tome gdje će se održati suđenje čovjeku koji se smatra mozgom terorističkih napada na SAD 11. septembra.

Državni tužilac Eric Holder najavio je da će proces Khalidu Sheikhu Mohammedu i četvorici njegovih suradnika ipak biti održan pred vojnim sudom u Guantanamu, a ne na civilnom sudu za što se zalagao predsjednik Obama.

Američka vlada najavila je u novembru 2009., da će petorici odgovornih za terorističke napade suditi pred civilnim sudovima i to u New Yorku, nedaleko od mjesta pogibije više od dvije i pol tisuće ljudi.

Godinu i po kasnije preokret. Državni tužilac Eric Holder rekao je: "Slučejeve Khalida Sheikha Mohammeda, Walida bin Mohammeda Attasha, Ramzia bin al-Shibha, Ali Abdul Aziz Alija i Mustafe Ahmeda al-Hawsawia predajem Ministarstvu obrane koje će im nastaviti suditi pred vojnim sudovima”.
Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg odluku je dočekao s olakšanjem jer bi zbog osiguranja troškovi suđenja iznosili "milijardu dolara."

Holder slučaj predao Pentagonu iako protiv vlastite volje. Istaknuo je da je Ministarstvo pravosuđa slučaj protiv petorice muškaraca izuzetno dobro pripremilo, možda i najbolje u njegovoj više desetljeća dugoj pravničkoj karijeri, te je pojasnio razloge vraćanja procesa pred vojne sudove.

"Članovi Kongresa su intervenirali i onemogućili administraciji da bilo koga iz Guantanama dovede pred sudove na tlo SAD. Kao što je i predsjednik rekao, takvom, ne baš mudrom odlukom podrivaju se naši napori u borbi protiv terorizma i to bi moglo biti štetno za našu nacionalnu sigurnost”
, rekao je Holder.

"Odluke o tome tko, gdje, i kako će se suditi, moraju ostati odgovornost izvršne vlasti", kazao je državni tužilac.

Human Rights Watcha zabrinut

Bivši predsjednik George Bush osnovao je tajne vojne sudove u Guantanamu nakon 11. septembra kada je trebalo suditi stotinama zatočenika i to je očito bilo stvar nacionalne sigurnosti.

Dolaskom na vlast predsjednik Obama je najavio transparentu borbu protiv terorizma, te zatvaranje Guantanama i ukidanje vojnih sudova .

Ova odluka zapravo je politički poraz Baracka Obame, koji nije uspio uvjeriti protivnike u Kongresu da podrže njegov plan o zatvaranju Guantanama i da se odgovornima za terorizam sudi pred saveznim civilnim sudovima.

Pritvorenik ulazi u svoju ćeliji u kampu Delta 4 u američkoj vojnoj bazi Gvantanamo, 09. oktobar 2007.
“11. septembra obilježiti će se 10-godišnjica napada, a obitelji žrtava još nisu dočekale pravdu, i više ne bi smjelo biti odgadjanja”, kaže Holder, no priznaje da će zbog izbora za Kongres iduće godine teško doći do promjene stava kod zakonodavca.

Reakcije na odluku da će se nastaviti suditi pred vojnim sudovima su različite. Jedni je odobravaju, jer smatraju da se radi o ratnim zločinima kojima se trebaju baviti vojni sudovi.

Drugi, poput Andrewa Prasowa iz Human Rights Watcha, upozoravaju da će se javnost više baviti time kakvi su uvjeti u Guantanamu, nego samim zločinom koji je počinjen.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg odluku je dočekao s olakšanjem jer bi zbog osiguranja troškovi suđenja iznosili "milijardu dolara."

Valerie Luczinkowska, koja je izgubila nećaka u napadu na Svjetski trgovački centar je razočarana, jer, kako naglašava, vojni sudovi, ljudima poput nje, ne mogu donjeti istinsku pravdu.
XS
SM
MD
LG