Dostupni linkovi

Osuđeni razarač Sarajeva kao Karadžićev svjedok


Dragomir Milošević svjedoči na suđenju Karadžiću, 22. siječanj 2013.
Dragomir Milošević svjedoči na suđenju Karadžiću, 22. siječanj 2013.
Zapovjednik Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske Dragomir Milošević, u utorak je započeo kao svjedok obrane sa svjedočenjem na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, tvrdeći da je osuđen na temelju krivog vođenja njegove obrane.

Milošević je osuđen na 29 godina zatvora zbog terora nad sarajevskim stanovništvom, a dugotrajnu kaznu zatvora izdržava od 2009. godine od pravomoćne presude.

(VIDEO: Presuda žalbenog vijeća)


„Obavješten sam da ste lako prihvatili da budete svjedok moje obrane. Možete li reći zašto?“, upitao je na početku Karadžić koji se brani sam.

„Prihvatio sam da budem svjedok bez nekih dodatnih informacija jer za to imam više razloga. Ono sve što se odnosilo na donošenje presude. U mojem slučaju nisu izvedeni dokazi da pokažu kako se stvar iskazala (što se dogodilo u Sarajevu, nap.a.)“, naveo je Milošević dodatno pojašnjavajući kako je njegova presuda utemeljena na pogrešnim zaključcima.

Milošević je kao jedan od bitnih propusta sudaca naveo – kako nisu shvatili s kim je SRK imao posla, odnosno da je Prvi korpus Armije Bosne i Hercegovine bio jak protivnik. Time je naslutio kako će i njegovo svjedočenje biti u vezi Karadžićevih pokušaja prebacivanje krivnje za ubojstvo, navodima da je skoro 12 tisuća građana smrtno stradalo kao kolateralna žrtva zbog blizine linija sarajevskog fronta i žestokih sukoba.

„Zašto niste svjedočili u svom predmetu?“, upitao je optuženi.


„Teško je ostvariti nešto ako nemate podršku. Htio sam iznijeti svoju sliku događaja tužiteljstvu, ali sam od toga odvraćan od mog advokata. Prosto me je obeshrabrio – da bi to bio jalov posao i greška. Ja neću da skrivam da ja nisam bio načisto s tim što to znači – da svjedočim sam protiv sebe“, obrazložio je Milošević zašto misli da je osuđen, odnosno da su suci donijeli presudu od 29 godina zatvora - na temelju propusta u vođenju njegove obrane.

Naime osuđeni svjedok je izjavio kako je bio oduševljen kada je njegov branitelj dobio oko 5000 dokumenata iz Ministarstva obrane BiH (u Sarajevu). No on ih nikad nije vidio.

„Trebalo je da te dokumente pregledam i dam sugestije mojoj obrani. Ja tu priliku nisam imao zbog koncepcije čovjeka koji je vodio moju obranu. Njegovo slušanje mojih sugestija bilo je ravno nuli“, naveo je Milošević tvrdeći da mu branitelj nije pokazao sve dokazne dokumente već samo one koje je odlučio uvesti kao dokaz u sudnici.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:51 0:00
Direktan link

Milošević je u nizozemski grad Den Haag doputovao iz Estonije gdje služi dugotrajnu kaznu zatvora, a Karadžić je najavio kako će ga, za razliku od prijašnjih svjedoka, ispitivati čak tri dana kako bi osporio optužbe u vezi sa Sarajevom.

Prije Miloševića, koji je sa svjedočenjem počeo tek potkraj sudske sjednice, sarajevske zločine je osporavao oficir SRK-a Milenko Inđić. On je optuženom potvrđivao kako je Armija Bosne i Hercegovine koristila primirja kako bi došla u prednost na ratištu, što je radila i kršenjem demilitarizacije Sarajeva, kao i Zaštićene zone Srebrenice.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG