Dostupni linkovi

Državljanstvo Srbije za bivšu premijerku Tajlanda u bekstvu


Jingluk Šinavatra
Jingluk Šinavatra

Jingluk Šinavatra, bivša premijerka Tajlanda, koja je u toj zemlji osuđena na pet godina zatvora zbog čega je u bekstvu, od nedavno je državljanka Srbije, a ta odluka objavljena je u Službenom glasniku Republike Srbije od 28. juna.

Kako se vidi u odluci iz Službenog glasnika, rešenje o prijemu u srpsko državljanstvo potpisala je predsednica Vlade Ana Brnabić 27. juna.

Službeni glasnik Srbije
Službeni glasnik Srbije

Bogoljub Milosavljević, profesor Pravnog fakulteta beogradskog Univerziteta Union, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da takva mogućnost jeste predviđena zakonom, ali da je teško nazreti razloge u konkretnom slučaju.

„Malo mi je neobično da predsednica Vlade Srbije potpisuje akt o prijemu u državljanstvo jer se iz zakona ne vidi da Vlada ima nadležnosti za to. Pre svega ima ih nadležni organ uprave, a to je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Koje su stvarne zasluge date ličnosti za Republiku Srbiju i šta je poseban interes Srbije za njen prijem u državljanstvo teško je reći bez konkretnih okolnosti slučaja“, naveo je Milosavljević.

Jingluk Šinavatra primljena je u državljanstvo Srbije na osnovu člana 19, stav 1. i 3, Zakona o državljanstvu, koji između ostalog predviđa prijem u državljanstvo u slučajevima kada to „predstavlja interes za Republiku Srbiju".

Vlada Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nisu odgovorili na upit RSE zbog čega je Jinglak Šinavatra, iako lice sa međunarodne poternice, dobila srpsko državljanstvo, niti koji je poseban interes Rapuiblike Srbije da joj se dodeli pasoš.

Sa srpskim pasošem može putovati u više od stotinu država sveta bez vize, uključujući i većinu država članica Evropske unije.

Ona je, kako prenose mediji, bila premijerka Tajlanda do 2014. godine kada ju je sa vlasti zbacila vojna hunta u toj zemlji. U septembru 2017. Šinavatra je osuđena na pet godina zatvora zbog davanja spornih subvencija za pirinač, koje su Tajland koštale milijarde dolara, ali je pobegla iz zemlje uoči izricanja presude.

Milosavljević kaže da davanje srpskog državljanstva osuđenoj osobi, strogo pravno gledano, nije problem.

„Ali naravno, etički i politički to može da bude problem i morala bi da postoji neka malo bliža veza koja mi, u ovom slučaju, nije poznata. Ipak, ne verujem da može biti posledica za Srbiju. Da je u pitanju državljanka neke od zemalja Evropske unije moglo bi se o tome razgovarati. Isto tako, izručenje je nešto što je dosta sporno jer nisam siguran da sa dotičnom zemljom o tome imamo poseban ugovor“, zaključio je Milosavljević.

Jingluk Šinavatra, kako je objavljeno u podacima Službenog glasnika, rođena je 21. juna 1967. u mestu Čang Mai i državljanka je Tajlanda.

Prema dostupnim podacima novinskih agencija, školovala se u Sjedinjenim Američkim Državama, a pre dolaska na funkciju predsednice Vlade Tajlanda bila je predsednica jedne kompanije iz Bangkoka za kupoprodaju nekretnina.

Ona je sestra bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre, kog je nasledila na premijerskoj funkciji 5. avgusta 2011. kao prva žena na čelu Vlade Tajlanda.

Njen brat, takođe osuđen za korupciju na Tajlandu, za kojim traga Interpol i protiv kog se u njegovoj zemlji vodi još desetak istraga i nekoliko sudskih postupaka, kako su izveštavali crnogorski mediji, 2009. godine dobio je pasoš Crne Gore po skraćenom postupku i bez objašnjenja nadležnih o razlozima.

Ko je Taksin Šinavatra?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Pod optužbom za korupciju, Jingluk Šinavatra uhapšena je 2014, suđeno joj je 2016, a 2017. izrečena joj je kazna zatvora od pet godina. Nije se pojavila na suđenju i izricanju presude.

Pobegla je iz zemlje, nakon čega su tajlandske vlasti za njom raspisale međunarodnu poternicu i pod potragom je Interpola. Kako su javljali svetski mediji, 2018. godine viđena je u Londonu i Dubaiju.

Tokom svog političkog mandata važila je za jednu od najmoćnijih žena u svetu, zabeleženi su njeni susreti sa državnicima kao što su Barak Obama, Vladimir Putin i Si Đinping.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG