Dostupni linkovi

Oštri sukobi u Savjetu sigurnosti povodom rezolucije o Siriji


Antivladine demonstracije u ulici Homs, Sirija, 04. oktobar 2011.
Sjedinjene američke države "pobjesnile" su na veto kojeg su Rusija i Kina u Savjetu sigurnosti UN-a uložile na evropski prijedlog Rezolucije o osudi represija nad demonstrantima u Siriji.

Od 2008., od kad su Kina i Rusija spriječile uvođenje sankcija režimu Roberta Mugabea u Zimbabveu, u najmoćnijem tijelu Svjetske organizacije nije uložen veto. Moskva i Peking bili su i ovaj put odlučno protiv.

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin objasnio je kako prijetnja sankcijama sirijskim vlastima nije prihvatljiva

"Odbijanje ove Rezolucije temelji se na različitim filozofijama, filozofijom konfrontacije. Ne možemo podržati jednostranim optužbama protiv Damaska. Vjerujemo da su ultimatumi protiv sirijskih vlasti neodrživi. Ovakav pristup je protivan načelu mirnog rješavanja krize i potkopova mogućnost punog nacionalnog dijaloga u Siriji", kaže Čurkin.

Kineski ambasador Li Baodong usprotivio se "miješanju u unutarnje sirijske stvari", naglašavajući kako prijetnje i sankcije samo mogu dodatno zakomplicirati situaciju.
Susan Rice, američka ambasorka u UN razgovara sa novinarima nokon što je odijen predlog da se usvoji rezolucija o Lobiji, New York, 04. oktobar 2011.

Američka predstavnica u Ujedinjenim narodima Susan Rice osudila je ovo, "jeftino lukavstvo".

"Neki ovdje tvrde da bi pojačana akcija Savjeta sigurnosti u Siriji trebala biti izgovor za vojnu intervenciju. Bez ostatka tvrdim da se ne radi o vojnoj intervenciji. Nije riječ ni o Libiji. Ovo je prosto jeftini trik onih koji bi radije prodavali oružje režimu iza kojeg ne stoji sirijski narod", kaže Rice.

Kao odgovor na raspravu u UN-u, sirijski predsjednik Bašar al Asad upozorio je da će ispaliti "nekoliko raketa" na izraelsku teritoriju ako NATO napadne njegovu zemlju.

"Potrebno nam je šest sati da prebacimo rakete na Golansku visoravan i da pucamo na Tel Aviv", izjavio je sirijski lider, kojeg međunarodne organizacije terete za ubistvo oko 2700 demonstranata koji protestiraju protiv njegove autokratske vlasti.

Pogledajte komentare (13)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG