Dostupni linkovi

Oštra reakcija Ankare na francuski zakon o genocidu


Protesti Turaka zbog usvajanja zakona, Pariz, 23. siječnja 2012.
Protesti Turaka zbog usvajanja zakona, Pariz, 23. siječnja 2012.
Turska je najavila oštar odgovor Francuskoj nakon što je Senat usvojio zakon kojim je negiranje genocida nad Armencima krivično djelo za što se može dobiti zatvor od godinu dana ili globa u visini od 45 tisuća eura.

Nakon što je zakon prošli mjesec prošao u Zastupničkom domu, službena Ankara je bila opozvala ambasadora iz Pariza, te zamrznula vojnu i ekonomsku suradnju s Francuskom.

Francuska je još 2001. usvojila zakon koji zabranjuje negiranje genocida, uključujući masovna ubojstva Armenaca tokom Prvog svjetskog rata koje su počinili snage tadašnjeg Otomanskog carstva.

Ubijeno je oko milijun i pol Armenaca. Turska priznaje da su se zločini dogodili, ali odbacuje da se radilo o genocidu.
"Ovo je posljednja šansa za gospodina Sarkozya, kako bi bio izrabran u drugi mandat”, ocijenio je bivši turski ambasador u Francuskoj Uluc Ozulker.

Nakon što je u ponedjeljak navečer Senat usvojio zakon koji kriminalizira negiranje genocida uslijedile su oštre reakcije Ankare.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova zakon je nazvalo “primjerom neodgovornosti”. Premijer Rejep Tajip Erdogan, obraćajući se u utorak parlamentu zakon je okarakterizirao kao “diskriminacijski i rasistički “.

Bivši turski ambasador u Francuskoj Uluc Ozulker smatra da se radi o političkom gestu koji bi trebao donjeti glasove kandidatu za predsjednika.

"Ovo je posljednja šansa za gospodina Sarkozya, kako bi bio izrabran u drugi mandat”, smatra ovaj diplomat.

Juppeov apel Turskoj

Usvajanaje zakona u Senatu natjeralo je francuskog šefa diplomacije Alana Juppea da prizna da se radilo o neprimjerenom događaju, ali da je riječ o odluci parlamenta, te je pozvao “turske prijatelje” da ne ragiraju.

Francuski parlament tokom rasprave o zakonu, 23. siječnja 2012.
Francuski parlament tokom rasprave o zakonu, 23. siječnja 2012.
“Turska je velika zemlja, ekonomska i politička sila. Moramo s tom državom imati dobre odnose. Oni su trenutačno napeti, ali vjerujem da ćemo se ponovo vratiti u konstruktivnu fazu. Pružam ruku i nadam se da će ona jednog dana biti prihvaćena”, rekao je Juppe u razgovoru za TV France.

Reakcije turskih gradjana su bile izuzetno oštre. Jedan stanovnik Istanbula usvajanje zakona nazvao je izdajom.

“Francuski narod izdao je vlastite vrijednosti. Turska je velika zemlja i ona neće mnogo izgubiti, no izgubiti će Sarkozy i njegov tim.”

Istodobno, Armenci su zadovoljni odlukom francuskog senata. Armenski ministar vanjskih poslova Eduard Nalbandyan zakon je nazvao važnim događajem za ljudska prava.

"Ovaj dan biti će upisan zlatnim slovima, ne samo u odnosima između Armenaca i Francuza, već i u povijest zaštite ljudskih prava širom svijeta”, izjavio je Nalbandyan.

Uoči donošenja zakona, protekloga vikenda tisuće Turaka z cijele Evrope stiglo je u Pariz gdje su prosvjedovali protiv zakona. No, oko pola milijuna Armenaca koji žive u Francuskoj podržalo je njegovo donošenje.
XS
SM
MD
LG