Dostupni linkovi

Ministar građevinarstva Srbije traži rekonstrukciju spomenika koji je oštetila kineska kompanija


Delovi Spomenika palim borcima u Drugom svetskom ratu koji je oštećen prilikom gradnje auto-puta u opštini Lučani u Srbiji, 20.3.2023.
Delovi Spomenika palim borcima u Drugom svetskom ratu koji je oštećen prilikom gradnje auto-puta u opštini Lučani u Srbiji, 20.3.2023.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić napisao je na Instagramu 20. marta da je zatražio od kineske komanije koji gradi auto-put u zapadnoj Srbiji da rekonstuiše i vrati spomenik koji je oštetila.

"Nakon saznanja da je izvođač radova na deonici auto-puta Pakovraće–Požega oštetio Spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu, zatražio sam od kompanije koja izvodi radove da hitno rekonstruiše i vrati na svoje mesto spomenik od istorijskog značaja za građane tog kraja Srbije", napisao je Vesić.

On je naveo da je izvođač radova tokom vikenda pristupio demontiranju spomenika "bez najave nadzornom organu i Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Kraljeva".

"Tom prilikom, spomenik je oštećen, što je izazvalo je uznemirenje naših građana”, napisao je Vesić i dodao da zahteva da se spomenik rekonstruše i vrati "na mesto na kojem se nalazio ili drugo prikladno mesto" u skladu sa odlukom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Predsednik Opštine Lučani Milivoje Dolović rekao je za Radio Slobodna Evropa da je kineska kompanija obavestila lokalnu samoupravu kada je došlo do incidenta.

"Spomenik nije srušen, delimično je oštećen", rekao je on i dodao da izvođač radova ima dozvolu za premeštanje spomenika jer se nalazi na trasi autoputa.

Dolović je dodao da su kineski izvođači prihvatili obavezu da finansiraju obnovu spomenika.

RSE nije dobio odgovor od kineskog izvođača radova na tom auto-putu China Communications Construction Company. Ova kompanija bila je na crnoj listi Svetske banke, zbog sumnji na korupciju na Filipinima, gde su ranije imali građevinske projekte. SAD su stavile firmu na crnu listu 2020.

Spomenik žrtvama Drugog svetskog rata u selu Negrišori u opštini Lučani pre dva dana je oštećen prilikom izgradnje deonice auto-puta kroz to selo.

XS
SM
MD
LG