Dostupni linkovi

Ostavke u Sloveniji zbog privođenja ministra u vezi s nabavkom ventilatora


Ilustrativna fotografija; Antivladin protest biciklista u Ljubljani, 8. maja, 2020.
Ilustrativna fotografija; Antivladin protest biciklista u Ljubljani, 8. maja, 2020.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs i direktor policije Anton Travner podnijeli su ostavku u utorak, 30. juna, zbog privođenja ministra privrede i potpredsjednika Vlade Zdravka Počivalšeka i nenajavljenih policijskih racija zbog sporne kupovine medicinskih ventilatora, za koje kažu da su politički motivirani, javljaju lokalni mediji, prenosi Reuters.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs izjavio je da je premijer Janez Janša prihvatio njegovu ostavku nakon što je policija rano u utorak izvršila pretres u kućama nekoliko vladinih dužnosnika koji su navodno povezani s kupnjom medicinskih ventilatora, izvijestila je nacionalna slovenska novinska agencija (STA).

Govoreći u Ljubljani, Hojs je na konferenciji za novinare dodao da je i sam prihvatio ostavku generalnog direktora policije Antona Travnera.

Hojs je rekao da ni njemu ni Travneru nisu unaprijed rekli o akcijama policije, a saznao je tek kasnije da je također izvršen pretres u domu slovenskog ministra privrede i potpredsjednika vlade Zdravka Počivalšeku, nakon čega je Počivalšek priveden.

Hojs je rekao da vjeruje da su akcije politički motivirane i da je kao ministar prihvatio političku odgovornost.

"Teško ćete me uvjeriti da nije riječ o političkoj akciji, da nije riječ o tome da policija nije u službi građana, već u službi duboke države", kazao je Hojs novinarima, prenijela je STA.

Glasnogovornica istražnog ureda Maja Ciperle Adlešić rekla je Reutersu da je biro izvršio pretres kuća u vezi s istragom o kupnji medicinske opreme.

Počivalšek, čija je stranka lijevog centra članica Janšine vladajuće koalicije, pripada timu zaduženom za kupnju medicinske opreme potrebne za liječenje COVID-19.

Privođenje slovenskog ministra privrede i potpredsjednika vlade Zdravka Počivalšeka, prvog koalicionog partnera premijera Janeza Janše, potreslo je slovensku političku scenu, a većina opozicije traži održavanje izvanrednih izbora ili glasanje o povjerenju Vladi.

"Umjesto da se ta vlada bavi rješavanjem problema ljudi, mi se svi moramo baviti kriminalnim poslovima koji sežu do njenih vrhova", navela je u izjavi za javnost nova predsjednica slovenačkih Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon, dodavši da zbog skandala u vezi s nabavkom medicinske opreme nije dovoljna ostavka ministra unutrašnjih poslova Aleša Hojsa, nego bi trebalo cijela vlada da podnese ostavku jer više nema moralnog legitimiteta.

"Pozivam Janeza Janšu da da ostavku i da priliku za novu vladu koja bi odmah počela da radi i dobila povjerenje ljudi", rekla je Fajon.

Kako prenose slovenski mediji, neki od ostalih opozicionih lidera također smatraju da je vlada zbog malverzacija oko nabavke medicinske opreme u epidemiji COVID-19 izgubila svaki legitimitet.

Dok su jedni za to da se u slučaju ostavke ili pada vlade raspišu privremeni izbori, drugi smatraju da bi se, ako sadašnja vladajuća većina izgubi kontrolu u parlamentu, moglo izvršiti političko prestrojavanje i naći kandidat koji bi pristao na pokušaj formiranja nove vlade u kojoj bi dominirala ljevica do redovnih izbora koji su predviđeni tek za dvije godine, pišu agencije.

XS
SM
MD
LG