Dostupni linkovi

Nemački predsednik podneo ostavku


Kristijan Vulf nakon podnošenja ostavke u palati u Berlinu
Kristijan Vulf nakon podnošenja ostavke u palati u Berlinu
Predsednik Nemačke Kristijan Vulf podneo je u petak ostavku na funkciju šefa države, štobi mogao biti veliki udarac za kancelarku Angelu Merkel koja mu je do poslednjeg trenutka davala nedvosmilenu podršku.

Vulf je u kratkom saopštenju koje je pročitao pred novinarima istakao da se kao "nosilac političkih funkcija uvek ponašao pravno korektno", da je doduše "pravio greške, ali da je uvek bio pošten".

“Događaji poslednjih dana i nedelja pokazuju da gubim poverenja građana i da je moj položaj kao predsednika sve slabiji. Zato više ne mogu obavljati dužnosti koje se traže od šefa države. Zato podnosim ostavku” rekao je Vulf dodajući kako će sa svoga imena odbaciti dela koja mu se stavljaju na teret..

On je ostavku podneo nakon što je državno tužilaštvo grada Hanovera u četvrtak uveče saopštilo da je pokrenulo postupak za ukidanje imuniteta predsednika.

"Ova odluka državnog tužilaštva Hanovera doneta je nezavisno, posle intenzivnih, kolegijalnih savetovanja. Upustava nadležnih službi nije bilo'', navedeno je u objašnjenju odluke tužilaštva o zahtevu za ukidanje imuniteta.

To je prvi put u istoriji Nemačke da je državno tužilaštvo zatražilo ukidanje imuniteta za šefa države, da bi otvorilo put za otvaranje istrage.Kako pišu nemački mediji, Tužilaštvo je saopštilo da nakon sveobuhvatne provere postoje opravdane sumnje da je on ostvario korist na osnovu svoje funkcije. Sve se to odnosi na vreme kada je Vulf bio na funkciji premijera nemačke savezne pokrajine Donja Saksonija.

Savezna kancelarka Angela Merkel najavila je da će vladajuća kolicija, Hrišćansko demokrtska unija i Liberali započeti razgovore sa opozicijom o novom kandidatu za predsjednika države.

Merkel je rekla da duboku žali zbog ostavke nemačkog predsednika Kristijana Vulfa.

Kanclarka je otakazala posetu Italiji, gde je trebalo da putuje na razgovore sa italijanskim premijerom Marijom Montijem, zbog krize u zemlji . Neimenovani zvaničnik nemačke vlade rekao je da se ne zna kada će se Merkelova naknadno sastati sa Montijem.

Dva doma parlamenta o ukidanju imuniteta

Vulf je sredinom decembra došao na udar oštre kritike nakon što se ispostavilo da je od bogatih prijatelja uzeo privatan kredit za kupovinu kuće. Nakon toga mediji su počeli da izveštavaju o nizu spornih Vulfovih aranžmana sa prijateljima i poznanicima iz sveta biznisa.

​O ukidanju imuniteta odlučuju dva doma nemačkog saveznog parlamenta. Opoziciona Socijaldemokratska partije Nemačke (SPD) već je najavila da će glasati za zahtev tužilaštva.

Vulf više ne uživa ni nepodeljenu podršku stranaka vladajuće koalicije koju čine Hrišćansko-demokratska unije (CDU) kancelarke Merkel i Liberali (FDP).

Angela Merkel i Kristijan Vulf
Angela Merkel i Kristijan Vulf
Više političara ovih stranaka oštro je kritikovalo Vulfa i posredno mu već ranije savetovalo da razmisli o ostavci smatrajući da njegovo držanje šteti ne samo ugledu Nemačke u svetu, već i ugledu funkcije šefa nemačke države.

Savezna kancelarka Merkel je pak, od izbijanja afere, u dva navrata saopštila da Vulf uživa njeno puno poverenje i da očekuje da će i u budućnosti kao predsednik države davati značajan doprinos.

Merkelova je na ovaj način drugi put u svom mandatu ostati bez šefa države, što se u nemačkoj istoriji još nije dogodilo.

U maju 2010. je ostavku podneo Horst Keler, kao i Vulf, političar Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel, jer je posle oštre medijske kritike zbog spornog stava o vojnim intervencijama, ocenio da u zemlji ne postoji dovoljno poštovanje za predsedničku funkciju.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Merkelova popularnija nego ikada, a Nemačka jedina evropska zemlja koja uspešno vodi bitku s krizom evra.
XS
SM
MD
LG