Dostupni linkovi

Skandal sa stanovima uzima nove žrtve na bugarskom političkom vrhu


Cvetan Cvetanov negirao je krivicu: "Sve što sam radio je potpuno legalno".
Cvetan Cvetanov negirao je krivicu: "Sve što sam radio je potpuno legalno".

Skandal s nekretninama koji je otkrio Bugarski servis Radija Slobodna Evropa nastavlja da uzima danak među visokim bugarskim političarima, a poslednji među njima je jedan od najmoćnijih političara u zemlji koji je podneo ostavku u parlamentu usred krivične istrage o njegovoj ulozi u aferi.

Cvetan Cvetanov je 27. marta rekao novinarima da podnosi ostavku na mesto šefa poslaničke grupe vladajuće partije GERB i na mesto poslanika bugarske skupštine, ali da namerava da ostane zamenik predsednika stranke.

On se smatra drugim najmoćnijim političarem u zemlji posle lidera GERB-a, premijera Bojka Borisova.

Cvetanov je četvrti i najviše rangirani član GERB-a koji podnosi ostavku otkada je RSE ranije u martu počeo da objavljuje niz istražiteljskih izveštaja o njihovim unosnim poslovima s nekretninama u prestonici Sofiji.

Ostavke su podneli bivša ministarka pravde Cecka Cačeva, bivši zamenik ministra energetike Krasimir Parvanov i bivša zamenica ministra sporta Vanja Koleva.

Cvetanov je dobio novi luksuzni stan u Sofiji u junu 2018. od bugarske građevinske firme Arteks u okviru zamene stanova uz doplatu.

Cvetanov je dao Arteksu 100.000 evra i dva stana u zamenu za jedan luksuzan stan.

Istraživački izveštaj RSE-a je otkrio da je dobio novi stan od Arteksa po četiri puta nižoj ceni od realne tržišne vrednosti.

Arteks je preprodao dva stana u Sofiji koje je dobio od Cvetanova nekoliko sati pošto je zaključen dogovor s njim.

Kupac je bio Simeon Velkov, koji je radio u izbornom štabu GERB-a i bio podređeni, bliski saradnik Cvetanova.

"Ja sam u tom scenariju političko lice koje treba udariti upravo pre izbora."
Cvetan Cvetanov

Cvetanov, koji je bio ministar unutrašnjih poslova od 2009. do 2013. godine, negirao je krivicu.

"Nisam počinio krivično delo, ali da bi se okončale sve spekulacije da mogu da utičem na nekoga time što sam u parlamentu, mislim da je najpravičnije, najprikladnije i najmudrije da napustim bugarski parlament", rekao je Cvetanov 27. marta.

Da bi Cvetanov zvanično prestao da bude poslanik, njegovu ostavku glasanjem moraju odobriti ostali poslanici. Očekuje se da će glasanje biti 29. marta.

"Nema drame", rekao je Cvetanov. "Poslanička grupa GERB-a ostaje ujedinjena".

Cvetanov tvrdi da je to pitanje deo kampanje blaćenja uoči majskih izbora koji će odrediti bugarske članove Evropskog parlamenta.

"Ja sam u tom scenariju političko lice koje treba udariti upravo pre izbora", rekao je on 27. marta.

Rumjana Arnaudova, portparolka glavnog tužioca Sotira Cacarova, rekla je da kancelarija Državnog tužioca i dalje ispituje detalje u Cvetanovljevom slučaju da odredi da li je počinjeno krivično delo.

Bugarska Antikorupcijska komisija takođe ispituje uslove poslova sa stanovima koje je Arteks imao s Cvetanovim i drugim članovima GERB-a.

Fokus istrage će biti i na poreklu sredstava iskorišćenih za kupovine, potencijalnoj trgovini uticajem i sukobu interesa prilikom usvajanja zakona.

Arteks je takođe predmet istrage zbog potencijalne veze s političkim strankama, donacijama partijama i učešća u javnim nabavkama.

Nikolaj Stajkov, stručnjak iz sofijskog nevladinog Antikorupcijskog fonda, rekao je da postoji "osnovana sumnja" u slučaju Cvetanova.

Ključno je, kaže Stajkov, što zaključenje tri transakcije Arteksa preko istog notara na isti dan sugeriše da su poslovi bili "unapred dogovorene transakcije, a ne tržišne transakcije zasnovane na ponudi i potražnji na tržištu nekretnina".

Bivša bugarska ministarka pravde Cecka Cačeva podnela je ostavku 23. marta
Bivša bugarska ministarka pravde Cecka Cačeva podnela je ostavku 23. marta

Potonje izveštavanje RSE-a i portala bivol.bg otkrilo je da su Cačeva, Parvanov, Koleva i poslanik GERB-a Veždi Rašidov takođe kupili luksuzne stanove u istoj oblasti od Arteksa po cenama koje su bile 30 do preko 50 odsto niže od tržišne vrednosti.

Svi ti poslovi sa stanovima su zaključeni pošto su poslanici GERB-a u januaru 2017. progurali amandmane na bugarske građevinske propise kojima je Arteksu omogućeno da gradi unosnu 34-spratnu zgradu s kancelarijama i luksuznim stanovima u Sofiji.

Ta zgrada, poznata kao "Zlatni vek", biće najviša bugarska građevina kada bude završena.

Cvetanov je ranije bio u fokusu skandala s nekretninama 2011. kada je kontrola poreskih zvaničnika otkrila da ima šest stanova u Sofiji - što je veoma teško postići s platom javnog službenika.

Poreske vlasti su, međutim, potom odbacile da je počinio krivično delo.

XS
SM
MD
LG