Dostupni linkovi

Šta ostavka mađarske predsjednice govori o Orbanovoj kontroli zemlje?


Mađarski premijer Viktor Orban bavi se kontrolom štete nakon ostavke Katalin Novak na mjesto predsjednice.
Mađarski premijer Viktor Orban bavi se kontrolom štete nakon ostavke Katalin Novak na mjesto predsjednice.

Pišu: Andy Heil i Mađarski servis RSE

Mađarska predsjednica Katalin Novak i bivša ministrica pravde Judit Varga nedavno su podnijele ostavke usred sve većeg gnjeva javnosti zbog Novakovinog pomilovanja čovjeka osuđenog za suučesništvo u seksualnom zlostavljanju djece.

Skandal je potresao Mađarsku i njenu vladajuću elitu i nagovještava prijeteće izazove za premijera Viktora Orbana i njegovu stranku Fidesz, koji već deceniju i po dominiraju domaćom politikom, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Nekoliko je posljedica ostavki koje govore o Orbanu i kontroli njegove stranke u zemlji.

Udarci mađarskih medija

Ostavka Novakove nije bila prva ostavka predsjednika postkomunističke Mađarske, pa čak ni Fidesza. Bivši olimpijski mačevalac Pal Schmitt odstupio je s mjesta šefa države zbog plagirane disertacije 2012., manje od dvije godine nakon što ga je većina u Fideszu postavila na dužnost.

Schmittov prestup isprva je otkrio nedeljnik Heti Vilaggazdasag (Sedmični magazin o svjetskoj ekonomiji), sada poznat kao HVG.

HVG je također dao doprinos u ostavci Novakove kada je u januaru rasvijetlio njeno široko korištenje pomilovanja kako bi "oborila 30-godišnje rekorde u pomilovanju" s 40 samo prošle godine.

Međutim, veći odjek u javnosti došao je 2. februara, nakon objave članka na nezavisnoj web stranici 444.hu u kojem se govori o pomilovanju Endrea K. na temelju ocjene zahtjeva za pomilovanje koji je u aprilu izdala kancelarija predsjednice Novak.

Citirana je sudska presuda iz septembra kojom se potvrđuje krivica Endrea K., uz navode kako im je "jedan od čitatelja skrenuo pažnju na to".

Kancelarija Novakove je izdala saopštenje u kojem pokušava obuzdati štetu, rekavši da "niko osuđen za pedofiliju nikada nije dobio predsjedničko pomilovanje i nikada neće". Nešto više od sedmicu poslije, dok su se protesti nazirali, Novak je podnijela ostavku u televizijskom obraćanju s porukom izvinjenja i priznavanjem "pogreške", ali dodavši da nikada neće svjesno pomilovati "bilo koga za koga mislim da je fizički ili psihički zlostavljao djecu".

Dramatičan uticaj događaja ukazuje da čak i uz najmanju institucionalnu podršku, mađarsko novinarstvo visoko udara.

Orban je koristio prijateljske vlasničke strukture, povlašteno postavljanje oglasa od strane državnih i drugih institucija te restrukturiranje vlade i nevladinih organizacija u Mađarskoj kako bi savladao nezavisne medije, ostavljajući mnoge velike medijske kuće u rukama saveznika Fidesza.

Nedavno usvojeni zakon o "odbrani suvereniteta" stvorio je ono za što Evropska unija i drugi kritičari kažu da bi moglo biti daljnji alat protiv upornih Orbanovih kritičara u medijima.

Međutim, mali, posvećeni korpus nezavisnih novinara koristio je digitalne platforme uključujući YouTube, elektronsku poštu i lokalne web-stranice kako bi se suprotstavio onome što smatraju nastojanjima vlasti da se ukine kritika Fidesza i njegovih državnih i lokalnih zvaničnika.

Fidesz pod 'šokom'

Bilo da se protivi useljavanju ili brani zakone protiv LGBT osoba, Viktor Orban je sebe prikazao kao bedem protiv erozije tradicionalnih porodičnih vrijednosti. Priroda ovog skandala, državne institucije koje daju pomilovanje urotniku koji pomaže prikrivanju dugotrajnog seksualnog zlostavljanja djece, mogla bi javno potkopati tu poruku.

To bi također moglo ugroziti percepciju discipline Fidesza kako se sadašnji parlamentarni saziv približava sredini svog mandata.

Izvor iz Fidesza unutar vlade, koji je želio ostati anoniman, jer nisu slobodni da javno raspravljaju o unutrašnjoj situaciji, priznao je Mađarskom servisu RSE da je "ovo sada vrlo neugodno za sve".

"U stranci vlada muk i šok", rekao je drugi izvor.

Iskusni advokat mađarskog ustava Tibor Sepsi nagovijestio je cijenu očitih prečica u dodjeli predsjedničkih pomilovanja u ovom slučaju, čak i ako neki zvaničnici nisu bili svjesni temeljnih detalja slučaja. Rekao je da decenije pomilovanja nakon pada komunizma ukazuju da nema potrebe za ustavnim amandmanima, već da se "ispravno funkcionalne demokratije" oslanjaju na odgovarajuće istrage vlasti u takvim slučajevima.

"Do sada je zdrav razum ministra pravde i predsjednika republike sprječavao da se tako nešto dogodi", rekao je Sepsi za Mađarski servis RSE. "Ustav dopušta nevjerovatnu količinu stvari, ali mi ih (sve) ne primjenjujemo."

Orban se brzo uključio u kontrolu štete

Kako je obim javnog gnjeva postao jasan, a uzbuna se podigla u redovima Fidesza, Orban je obećao dan prije ostavke Novakove da će predložiti ustavni amandman kako bi se suzile ovlasti predsjednika u pogledu pomilovanja.

Svoj pokušaj Orban je naslovio na društvenim mrežama: "Pedofili nemaju milosti!" U sklopu čišćenja rekao je: "U slučaju zločina počinjenih nad djecom, počinitelji neće biti pomilovani!"

Činilo se da kruži oko kola u iščekivanju političke smrti Novakove.

Međutim, već je došlo do istaknutog prebjega. Vargin bivši suprug, Peter Magyar, dugogodišnji advokat i dio neksusa između Fidesza i javnog i privatnog sektora, javno je raskinuo s Orbanovim režimom u eksplozivnom intervjuu nakon ostavki Novakove i Varge.

U opširnom intervjuu za nezavisni YouTube kanal Partizan 11. februara, Magyar je izbjegao da direktno okrivi Orbana, ali je sugerisao da je premijer "odgovoran za to ko ga okružuje". Požalio se na pretjerani uticaj u rukama dugogodišnjeg šefa Orbanovog kabineta Antala Rogana i drugih lidera Fidesza. Rekao je da Rogan nije problem, sam po sebi, već "on utjelovljuje ono što jeste problem".

Sebe je opisao kao ključnog igrača u krugovima Fidesza čiji cilj nije "ugroziti bilo koga, ali želim promjene i želim da ova zemlja krene u pravom smjeru".

Dva rijetka ženska glasa su nestala

Uočeni manjak žena na visokim državnim položajima problem je koji je mučio mađarske vlade prije Orbanove. Ali s Fideszovom supervećinom u svakom parlamentu od 2010. godine, čini se da su žene ostale naknadna misao.

"Postoje neke talentovane žene koje bi mogle podnijeti (oštre političke napade), ali nisam iznenađen što se ne prijavljuju za posao", poznata je Orbanova izjava iz 2015., kada je istakao kratki popis na kojem je bila i Novak.

Sada je skandal s pomilovanjem zadao velike udarce Novakovoj i još jednoj od najuticajnijih političarki vladajuće stranke.

Fidesz je Novakovu podigao na mjesto potpredsjednice dvije godine nakon Orbanovog komentara o "talentovanim ženama", a Orban ju je imenovao na novootvorenu dužnost ministrice porodične politike 2020.

Majka troje djece, postala je prva predsjednica Mađarske s nadmoćnom parlamentarnom većinom 2022. Nakon što je preuzela dužnost na uglavnom ceremonijalnoj dužnosti u mađarskom parlamentarnom sistemu, odigrala je ključnu ulogu u podsjećanju Mađara na tradicionalne društvene vrijednosti koje je podržavao Fidesz i uz rijetke iznimke uglavnom se klonila javnog osporavanja Orbanove domaće i vanjske politike.

Tadašnja ministrica pravde Judit Varga u parlamentu u Budimpešti u februaru 2023.
Tadašnja ministrica pravde Judit Varga u parlamentu u Budimpešti u februaru 2023.

Druga rana žrtva skandala oko pomilovanja je bivša ministrica pravde za kojeg se očekivalo da će predvoditi stranačku listu kandidata za Evropski parlament u junu. Potpis Judit Varga bio je potreban na svakom oprostu izdanom tokom njenog mandata ministrice prije nego što je odstupila s dužnosti u junu 2023. Nakon sedmodnevne šutnje nakon što je objavljeno izvještaj 444.hu, Varga je 10. februara objavila da podnosi ostavku na svoje mjesto u parlamentu i evropsku kandidaturu, kao i da se povlači iz javnog života.

Tajming je nezgodan za Orbana

Politički pad predsjednice koju je lično odabrao dolazi u izazovnom trenutku za Orbana kada je Mađarska pogođena krizom uzrokovanom povećanim troškovima života koju on i Fidesz osjećaju u zemlji.

Orban se još uvijek bori s Evropskom unijom oko podrške bloka Ukrajini protiv ruske gotovo dvogodišnje invazije i zapadnih kritika tekućih prijateljskih veza Budimpešte s Moskvom.

A Mađarska preuzima predsjedanje EU u julu za mandat za koji se Orbanovi zapadni kritičari boje da će samo zaoštriti razlike i naglasiti da on ne ide u korak s velikim dijelom bloka po pitanju vanjske politike, ali i po pitanjima demokratije i vladavine prava.

Tu je i Vargin izlazak s vrha Fideszove kandidatske liste za junske izbore za Evropski parlament. Članovi Fidesza već su proveli gotovo tri godine otkako su napustili najveću grupaciju desnog centra, Evropsku narodnu stranku (EPP), prije nego što ju je EPP mogao suspendovati.

Većina članica već je izgradila "12 područja zabrinutosti" kojim osuđuje "namjerne i sistemske napore mađarske vlade" da potkopa evropske vrijednosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG