Dostupni linkovi

Zašto je ambasador BiH u Beogradu podnio ostavku


Ranko Škrbić
Ranko Škrbić

Ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić podnio je ostavku na ovu funkciju, na koju je imenovan prije 18 mjeseci. U obrazloženju ostavke je navedeno da je ona upućena predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću zbog „suštinskog i konceptualnog neslaganja sa aktuelnom politikom u BiH“. Istovremeno, Škrbića u posljednjih nekoliko mjeseci prate brojne afere.

Ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić u izjavi za Srnu saopštio je kako je podnio neopozivu ostavku na ambasadorsku funkciju.

U kratkom telefonskom razgovoru s Ambasadom Bosne i Hercegovine u Beogradu za naš radio je potvrđena ostavka. No Škrbićevu izjavu nismo dobili jer je, kako je saopšteno iz Ambasade, odsutan. Nezvanično saznajemo i da će Škrbićeva ostavka biti razmatrana na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine u četvrtak. U izjavi datoj Srni, Škrbić je rekao kako je ostavku uputio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću zbog "suštinskog i konceptualnog neslaganja sa aktuelnom politikom u BiH".

"Ne želim da budem eksponent takve politike BiH, a još manje da provodim tako zacrtanu spoljnu politiku prema Srbiji, te stoga neopozivo podnosim ostavku na mjesto ambasadora", rekao je Škrbić.

Škrbić je naglasio da je tokom proteklih 18 mjeseci ambasadorske službe nastojao da u potpunosti opravda povjerenje i doprinese jačanju bilateralnih odnosa, kako BiH sa Srbijom, tako i jačanju veza Republike Srpske i Srbije, a u najboljem interesu svih naroda koje predstavlja.

"Nažalost, tokom predizborne kampanje i otvorene hajke koja je vođena od opozicionih političkih lidera, a koja je nastavljena do današnjih dana, nastojalo se maksimalno diskreditovati moje ime, moja pozicija i uloga koju imam kao ambasador BiH", rekao je Škrbić.

On je naveo da nešto takvo nije zabilježeno u diplomatskoj praksi u skorijoj istoriji i kaže da je zasigurno doprinijelo da se o političkim prilikama u BiH stekne slika kao o zemlji nedorasloj demokratskom dijalogu, koja kao takva još "luta" na evropskom putu i u kojoj su neki političari "zarobljeni između mržnje i sujete i ujedno slijepi u političkom proviđanju, pa samim tim i nesposobni da preuzmu lidersku ulogu u vođenju društva".

"To i potvrđuju najnoviji događaji oko formiranja vlasti u BiH, gdje se opozicione stranke iz Republike Srpske utrkuju u neprincipijelnom koaliranju kako bi po svaku cijenu ušli u strukture vlasti na centralnom nivou. Takva politika je opasnost i za Republiku Srpsku, ali i za BiH u cijelosti", istakao je Škrbić.

Zanimljivo je i da je ostavka uslijedila netom poslije posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Beogradu. Kolumnista Magazina Buka Dragan Bursać mišljenja je da Škrbić nije tek tako, sam od sebe podnio ostavku.

Dragan Bursać
Dragan Bursać

“Objašnjenje, sada bivšeg, ambasadora Škrbića je u najmanju ruku tragikomično, da se on ne slaže sa određenim političkim ingerencijama Bosne i Hercegovine, a tu je državu predstavljao. Sa druge strane, očigledno je da je predsjednik RS-a Milorad Dodik u Srbiji, da kažemo lijepim rječnikom, “nagovorio” gospodina Škrbića da ga ne bi smjenjivali. To očigledno povlači za sobom neke naredne poteze, prvo na nivou BiH sa izjavom Dodika o Srebrenici, a onda i o samom konstituisanju vlasti na nivou BiH, tako da ćemo vidjeti šta će biti”, navodi Bursać.

Škrbić je na ambasadorsku poziciju u Beograd imenovan prije 18 mjeseci, nakon što je smijenjen sa mjesta ministra zdravlja i socijalne zaštite RS. Cijelo vrijeme su ga pratile brojne optužbe da je u vrijeme ministrovanja sumnjivim poslovima oko nabavke medicinske opreme i saradnjom sa farmaceutskim lobijima napravio milionsku štetu sistemu zdravstva u tom bh. entitetu. Predstavnici opozicije u RS-u su dostavili i dokumentaciju srbijanskom Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal kojom se tvrdi i da je zdravstvo Srbije oštetio za vise od 10 miliona evra. Kritičari navode i kako je stekao ogromnu imovinu, pa čak i da ima stan u Monaku u komšiluku Novaka Đokovića. Škrbić nije ni trebao biti imenovan ambasadorom, mišljenja je profesor Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke Đorđe Tomić.

“Predugo je odlagan ovakav potez (ostavka). Nije dobro za državu, pogotovo da na ambasadorskom mjestu koje je od izuzetne važnosti, a Beograd to jeste i za BiH i za RS, bude bilo ko ko izaziva toliko polemike, političke nesuglasice i trvenja. Tu moramo isčistiti situaciju”, kaže Tomić.

Slučaj Škrbić, koji je i u kumovskim vezama sa Miloradom Dodikom, sada bi trebao, po mišljenju Bursaća, dobiti i sudski epilog.

“Sada gospodin Škrbić nema ni poslovnički, ni ambasadorski imunitet koji je uživao sve ove godine. On ima zaista mnogo stvari da objasni javnosti u RS i BiH. To je čovjek koji je optuživan za toliko afera u zdravstvu Republike Srpske i morao bi bar da se obrati javnosti i da dokaže ako je nevin”, zaključuje Bursać.

XS
SM
MD
LG