Dostupni linkovi

Osrednjost balkanske mobilne telefonije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ove subote, u okviru regionalne subotnje teme, smo istraživali kolike su cijene mobilne telefonije i Interneta na Balkanu. Prema nekim pokazateljima, najskuplje su u Evropi, a to nisu jedini problemi s kojima se suočavaju države u regiji.

Bosna i Hercegovina prati trendove u oblasti telekomunikacija, no ne prati evropske trendove kada je riječ o cijenama tih usluga. Dok građani, udruženja potrošača, pa i ombudsamani za zaštitu potrošača, smatraju da telekom operateri u BiH ne poštuju poslovnu etiku i ne vode računa o zahtjevima potrošača, predstavnici regulatora, smatraju da potrošači glasnije trebaju reći svoje zamjerke - navodi Aida Đugum u tekstu "Telekomunikacija u BiH: Igra gluhih telefona".

Na Kosovu kažu da su usluge mobilne telefonije preskupe, a uz to, ova država se nije priključila nedavno pokrenutoj inicijativi o ukidanju roaminga za zemlje regije. Stručnjaci kažu da regulatorne agencije ne rade u interesu građana, nego su na usluzi kompanijama koje usluge daju. Amra Zejneli u priči "Dok nema regulatora, vlada oligopol" ima detalje.

Građani Crne Gore rado koriste mobilne telefone. Iako su cijene usluga operatera previsoke, puno njih ima i više od jednog aparata. Pročitajte tekst Esada Krcića "Neograničeno-ograničena mobilna telefonija".

A na pitanje - kakva je situacija u Srbiji, Dušan Komarčević i Zoran Glavonjić odgovaraju da je skupo, a da si kao korisnik potpuno nezaštićen. U prevodu - mogu ti raditi šta hoće. Više pojedinosti u priči "Mobilni skup, česte žalbe na ugovore".

I na samom kraju jedina balkanska članica EU. Enis Zebić u tekstu "Osjetno snižavanje cijene roaminga" kaže da se stanje na hrvatskom tržištu usluga mobilne telefonije i Interneta najbolje može oslikati kroz stavove dvojice sagovornika sa dvije vrlo različite pozicije - jednog urednika ICT portala i jednog predsjednika udruge za zaštitu potrošača.

XS
SM
MD
LG