Dostupni linkovi

Osnovan Građanski pokret Crne Gore


Dritan Abazović na predstavljanju Građanskog pokreta
Dritan Abazović na predstavljanju Građanskog pokreta

Crnogorskoj javnosti je zvanično predstavljen Građanski pokret, novi politički subjekt, među čijim su osnivačima bivši funkcioneri političkih partija, aktuelni poslanici i odbornici, te predstavnici nevladnih organizacija i intelektualne javnosti.

Građanski pokret je osnovan kako bi kreirao politiku izgradnje građanskog društva i države, zbog demokratske smjene vlasti i zalagaće se za evroatlantske integracije.

Crnoj Gori je potreban najširi građanski front kako bi došlo do obnove vrijednosti, saopštila je profesorica Božena Jelušić, navodeći porazne podatke o stanju u Crnoj Gori u gotovo svim oblastima, a koji se odnose na opšte međusobno nepovjerenje, podjele, odliv mladih ljudi i trend opšte društvene depresije:

„Moramo pokušati da od ove zemlje napravimo društvo iz kojeg neće bježati naša djeca i naša unučad. Vjerujem da u životu nije važno koliko smo se puta razočarali, nego da li smo uspjeli da sačuvamo vjeru u ljude i povjerenje u njihove mogućnosti. Eto, to su moji razlozi i to je moja čvrsta ubjeđenost zbog čega je građanski integralistički pokret neophodan Crnoj Gori“, rekla je Božena Jelušić.

Sa predstavljanja Građanskog pokreta, foto: Savo Prelević
Sa predstavljanja Građanskog pokreta, foto: Savo Prelević

Građanski pokret je nedvosmisleno za promjene, rekao je poslanik Dritan Abazović, a istovremeno za integraciju države u Evropsku uniju i NATO, pri čemu protivnike NATO integracija neće smatrati neprijateljima države:

„Da, Građanski pokret se zalaže za punu integraciju Crne Gore u Evropsku uniju i kao najpragmatičniji oblik zadovoljenja njene bezbjednosne komponente da bude članica NATO. A sve koji ne misle kao mi ne smatramo neprijateljima. Oni za nas nisu državni neprijatelji, oni su građani koji imaju pravo da legitimno razmišljaju na drugačiji način. Naše je da u otvorenom dijalogu i razmjeni najboljih argumenata ih ubjedimo da je ipak za Crnu Goru najbolje da postane punopravna članica i NATO i Evropske unije“, konstatovao je Abazović.

Odgovarajući na pitanje s kojim političkim subjektima će Građanski pokret ostvarivati saradnju, Abazović je isključio Demokratsku partiju socijalista.

Takođe, on je rekao da će ubuduće u parlamentu djelovati u ime Građanskog pokreta, te da ta politička grupacija razgovara sa još jednim brojem političara koji bi se u narednom periodu mogli pridružiti ovom savezu:

„Građanski pokret će strateški sarađivati sa svima onima koji žele projene u društvu. To u ovom trenutku i generalno isključuje DPS s obzirom da oni ne predstavljaju tu promjenu već kontinuitet. Što se opozicije tiče, oni će se sami prepoznati kao što je to više puta bio slučaj. Ko je zaista za promjene jeste naš strateški partner. Građanski pokret će biti specifičan po tome što će odmah u startu od svog osnivanja, koje bi trebalo da se formalizuje za nekih dva mjeseca, imati po mojoj projekciji sigurno dva poslanika i dvanaest odbornika u različitim gradovima Crne Gore. I mislim da ćemo tu isto imati prilike da, ne bih da prejudiciram, konstatujemo neka iznenađenja s obzirom da će se raditi o ljudima koji su možda u drugim subjektima koji će se priključiti Pokretu“, najavio je Abazović.

Žarko Rakčević na predstavljanju Građanskog pokreta, foto: Savo Prelević
Žarko Rakčević na predstavljanju Građanskog pokreta, foto: Savo Prelević

Koordinator Građanskog pokreta je Žarko Rakčević, nekadašnji predsjednik Socijaldemokratske partije i član Foruma 2010 je govorio o nezavidnoj ekonomskoj i privrednoj situaciji u Crnoj Gori.

Rakčević se založio za uklanjanje biznis barijera te za vladavinu prava. Borba protiv korupcije treba da bude prioritet, a učinci institucija su slabi rekao je Rakčević:

„Ne želimo da se naša Crna Gora prepoznaje po organizovanom kriminalu, korupciji, tranzitu ili distribuciji narkotika. Politička volja se pokazuje i na tom planu konkretnim činjenjem, a ne verbalizmom. Smatramo da su rezultati državnih organa u borbi protiv odomaćene korupcije i kriminala vrlo slabi i nedovoljni. Eliminisanje organizovanih kriminalnih grupa, vrlo često povezanih sa državnim i lokalnim vlastima, je sporadična i neubjedljiva“, naveo je Rakčević.

Osnivači Građanskog pokreta su saopštili da su otvoreni za sve koji iskreno žele promjene u Crnoj Gori. Naziv Građanski pokret je u ovom trenutku radnog karaktera, a puni i formalni naziv organizacija će dobiti za par mjeseci.

XS
SM
MD
LG