Dostupni linkovi

Osmogodišnjak iz Nikšića nada domaćeg šaha


Ilustracija
Ilustracija
Opšti je utisak da djeca i mladi danas sve manje deru koljena na terenu između zgrada, dok su društvene igre gotovo zaboravljene. Djeca sve češće žive na Fejsbuku i internetu a ukoliko treniraju to su uglavnom "unosni sportovi": tenis, fudbal i košarka. Ipak, interesovanje za šah ne jenjava - tako je u Nikšiću, gdje trenira osmogodišnji Đorđe Anđelić velika nada domaćeg šaha.

Šah je igra inteligencije i nadmudrivanja na 64 crno bijela polja. Na žalost ova drevna igra u našoj zemlji tavori i proživljava teške trenutke.

Kvalitet je nesporan jer naši mladi šahisti postižu dobre rezultate, ali je besparica uzela toliko maha da se danas klubovi brinu za prostorije.

Tako je i u najboljem crnogorskom omladinskom klubu "Mladost" gdje se ovih vrelih avgustovskih dana pod budnim okom iskusnih nastavnika za evropsko prvenstvo priprema osmogodišnji Đorđe Anđelić za koga nastavnici kažu da je šahovski dragulj.

"Pa, bili su mi teški protivnici, ali sam ja razmišljao i napravio specijalni plan kako da ih pobijedim. Igram šah od 5 godine, posmatrao sam druge šahiste i zavolio šah. Ja sam sa mojim djedom i bakom igrao često a onda je majka odlučila da me upiše za časove šaha", priča Đorđe.

O njegovoj igri i talentu možda najbolje govore njegovi sportski rezultati. Sve što je u kadetskom uzrastu u Crnoj Gori mogao osvojiti Đorđe je osvojio.

"Sada me očekuje evropsko prvenstvo u Budvi, po ubrzanom sistemu. Igram tako da znam kada je trenutak kada moj protivnik gubi. To je onda kada ima lošu poziciju kralja, a da ja imam dobar napad".

Energija, optimizam i zalaganje

Zahvaljujući energiji i zalagnju nikšićkih misionara šaha Vita Lekića i Miša Prijića u klubu Mladost trenira oko 80 šahista, a od njih su neki velike nade crnogorskog šaha. Među njima i 10-godišnja Nikolina Anđelić, koja je uz mlađeg brata Đorđa zavoljela šah i takođe osvajala samo prva mjesta

"Na kadetskom prvenstvu Crne Gore sam imala fišerovski rezultat 5 od 5 i osvojila prvo mjesto", priča ona.

Nikšić je oduvijek bio grad šaha i danas je među mladima veliko interesovanje, kaže sportski direktor kluba Mišo Prijić i prisjeća se ranijih vremena.

"Posebno 1983. kada je u Nikšiću bio najjači turinir u šahu u svijetu i gdje su došli svi bivši svjetski prvaci i tada aktuelni svjetski prvak Gari Kasparov. Nikšić ima jednu izuzetnu šahovsku bazu i izuzetnu ljubav omladine prema šahu. Mi tu nemamo problema, imamo ih samo sa prostorom. Mi smo u našem klubu imamo najviše osvajača omladinskog prvenstva Crne Gore", kaže Prljić.

Zbog povoljnog uticaja šaha na mentalni razvoj djeteta, u nekim zemljama je šah obavezan predmet, poput šahovskih velesila Bugarske i Rusije. U našim osnovnim školama šah je izborni predmet.

Ovo je jeftin sport ali najveći neprijatelj šaha danas je to što se kod nas u ovaj drevni sport malo ulaže.

"Na prostorima bivše Jugoslavije danas je sve teže biti neki šahovski profesionalac. Zbog toga bismo mogli da kažemo nemojte da budete šahista, ali baš suprotno poruka je – budite šahista jer vam to jako pomaže u intelektualnom razvoju".


Mali šampion Đorđe Anđelić nam za kraj govori o tome koliko je trajala njegova najkraća partija.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG