Dostupni linkovi

Osmani i Kurti: Kosovo i SAD se slažu da dijalog treba da se fokusira na priznavanje


Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin (Albin) Kurti izjavili su da je tokom posete Sjedinjenim Državama potvrđen stav američke administracije da dijalog sa Srbijom treba da bude usmeren na međusobno priznanje.

Osmani i Kurti boravili su nekoliko dana u SAD, gde su se sastali sa američkim državnim sekretarom Entonijem (Antony) Blinkenom.

Kosovo i Srbija od 2011. godine vode razgovore uz posredovanje Evropske unije, u cilju normalizacije odnosa.

Kosovo, međutim, insistira da se proces mora zaključiti uz obostrano priznanje, dok Srbija traži kompromisno rešenje.


Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je sastanak sa sekretarom Blinkenom "koristan" za Kosovo i da se Priština i Vašington dogovaraju kako treba da se završi proces dijaloga.

"Opet se u potpunosti slažemo sa SD kako treba da izgleda formula ove normalizacije. To je pravno obavezujući sporazum za potpunu normalizaciju odnosa, koji se zasniva na međusobnom priznanju", rekao je Kurti na aerodromu u Prištini.

Osmani je prenela da je na sastanku sa Blinkenom razgovarano o povećanju broja priznanja Kosova.

Predsednica i premijer Kosova su naveli da je državni sekretar Blinken na sastanku 27. jula u Vašingtonu pokrenuo i pitanje manastira Dečane, ali nisu rekli da li postoji zahtev SAD u vezi sa ovim pitanjem.


Osmani je samo navela da je tu temu američka strana pokrenula "u kontekstu odluke Ustavnog suda Kosova".

SAD insistiraju od Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda iz 2016. godine o priznanju prava vlasništva manastira Dečane na 24 hektara zemlje.

Ali Kurti i lokalne vlasti u Dečanima su ranije govorili da je ova odluka diskriminatorna i da legalizuje odluku bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji je 1997. godine odlučio da pokloni imovinu manastiru Dečani.

XS
SM
MD
LG