Dostupni linkovi

Oslobađanje Perišića: U Sarajevu i Zagrebu ogorčenost, Beograd zadovoljan


Srebreničanke gledaju prenos izricanje presude Perišiću, 28. februar 2013.
Srebreničanke gledaju prenos izricanje presude Perišiću, 28. februar 2013.
Ogorčenje i nevjerica - u kratkom su prve reakcije i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj na oslobadjajuću presudu Momčilu Perišiću u Haškom tribunalu.

Žrtve i predstavnici nevladinog sektora u BiH kažu da se nisu nadali takvom zaokretu u žalbenom postupku.

Kako navode naši sagovornici, Perišićevim puštanjem na slobodu Haški tribunal gubi kredibilitet, želeći da relativizira krivicu svih strana, što je strašan udarac za žrtve koje su očekivale zadovoljenje pravde.

Predstavnici nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini ne znaju kako objasniti odluku Žalbenog vijeća Haškog tribunala da oslobodi bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, navodi u tekstu Puštanjem Perišića na slobodu Haški sud gubi kredibilitet Dženana Karabegović.

U Hrvatskoj je sa nevjericom i zgražanjem dočekana vijest o oslobađajućoj presudi Momčilu Perišiću.

Iako je on ostao u lošoj uspomeni i zbog granatiranja civilnih ciljeva u Zadru 1991., u Hagu mu se – što se tiče Hrvatske – sudilo samo po zapovjednoj odgovornosti za neselektivno raketiranje Zagreba raketama s kazetnim punjenjem, takozvanim „zvončićima“ 3. svibnja 1995. godine.

Pogođeni su među ostalim Hrvatsko narodno kazalište (HNK), Kazališna akademija i dječja bolnica u Klaićevoj ulici. Šest je osoba tog dana poginulo, a preko 200 je ranjeno, podsjeća Enis Zebić u tekstu Oslobađanje Perišića dočekano s nevjericom.

Oslobađajuću presudu Momčilu Perišiću zvaničnici Srbije tumače kao dokaz distance između tadašnje Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske, odnosno da se njome i tadašnje vođstvo SR Jugoslavije oslobađa direktne umiješanosti u ratove u Hrvatskoj i BiH.

„Mislim da je to vrlo jasno i eksplicitno rečeno ovom presudom“, rekao je branilac Momčila Perišića Novak Lukić.

Predsjednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić presudu je nazvao kredibilnom, prenosi Ognjen Zorić u tekstu Beograd: Presudom Perišiću Vojska Jugoslavije distancirana od Vojske RS.
XS
SM
MD
LG