Dostupni linkovi

Osam Oskara "Milioneru s ulice"


Dobitnik Oscara za režiju Danny Boyle

Britansko-indijski film "Milioner s ulice" dobitnik je ovogodišnjeg Oskara. Njemu je dodeljeno još 7 nagrada Američke filmske akademije na sinoćnjoj ceremoniji u Los Anđelesu. Za najboljeg glumca proglašen je Šon Pen za ulogu u filmu "Milk",a glumicu Kejt Vinslet za film "Žena kojoj sam čitao".

Kada je Stiven Spilberg pročitao ime dobitnika, stekao se utisak da se Holivud našao na istorijskoj prekretnici. Naime, ne dešava se često da film sniman u nekom stranom sirotinjskom predgrađu – u ovom slučaju Mombaju (Bombaj) u Indiji – dobije najprestižnije priznanje i to 8 Oskara – što se u 81-oj istoriji dodeljivanja ove nagrade desilo svega 7 puta.

Razumljivo, u Bombaju je ova vest dočekana sa oduševljenjem.

Film "Milioner s ulice" je nadahnuta, dirljiva priča o siromašnom mladiću iz Bombaja koji učestvuje u TV kvizu kako bi pronašao izgubljenu ljubav. Mali film, koji je zamalo završio na DVD-u bez kino-distribucije u SAD-u kad mu je distributer otišao u stečaj, spašen je zahvaljujući kući Foks Serčlajt koja ga je pretvorila u pobednika ovogodišnje sezone američkih filmskih nagrada, od Zlatnih globusa, preko odličja profesionalnih udruženja glumaca, reditelja i scenarista, do završnog trijumfa na dodeli Oskara.
Slavlje u Bombaju

Primajući Oskara producent Kristijan Kolson je rekao da je "Milioner" bio "izvanredno putovanje".

"Na početku nismo imali novaca, nismo imali zvezde ni snage, ničega, osim scenarija i reditelja genija. Jedino smo imali strast i verovanje, a naš film pokazuje da kad imate te dve stvari, imate sve", rekao je Kolson. Ovaj film je dobio i Oskare za najbolju režiju, kameru, originalnu numeru, muziku, montažu, zvuk i adaptirani scenario.

Glavni konkurent "Milionera", film "Čudnovati slučaj Bendžamina Batona", nominovan u čak 13 kategorija, osvojio je tri Oskara - za masku, vizuelne efekte i scenografiju.


Šon Pen sa Oskarom
Šon Pen je osvojio Oskara za glavnu mušku ulogu u filmu "Milk", priči o ubijenom kalifornijskom aktivistu za prava homoseksualaca.

"Vi, komunisti, ljubitelji homoseksualizma, sinovi oružja. Nisam ovo očekivao i želim da bude jasno da znam koliko sam morao da uložim truda da bi me često cenili."
Kejt Vinslet nagrađena je Oskarom za najbolju glumicu za film "Žena kojoj sam čitao", u kome glumi bivšu čuvaricu konclogora u ljubavnoj vezi s adolescentom, što je bila njena šesta nominacija i prvi Oskar, pa nije uspela obuzdati emocije.

"Lagala bih kad bih rekla da nisam ovaj govor pripremila prije. Mislim da sam počela s osam godina pred ogledalom u kupatilu, a ovo (Oskar) je bila bočica šampona. Sada više nije."
Kejt Vinslet sa Oskarom

Za najbolju mušku sporednu ulogu Oskar je pripao Hitu Ledžeru za rolu Džokera u filmu "Mračni vitez", što je drugo posthumno dodeljeno priznanje u istoriji nagrada Američke filmske akademije. On je umro u Njujorku 2008. u 28. godini od predoziranja lekovima. Pre njega, Oskara je posthumno dobio drugi Australijanac, Piter Finč 1976. godine za "TV mrežu".

Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu pripala je Penelope Kruz "Ljubav u Barseloni".

Za najbolji animirani film proglašen "Wall-E", dok je "Milk" Gasa van Santa dobio nagradu za najbolji originalni scenario.

Nagradu za najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja, dobio je japanski film "Odlasci".
XS
SM
MD
LG