Dostupni linkovi

Trijumf 'Dine' na dodjeli Oscara, 'Koda' najbolji film


Ekipa filma "Koda" nakon proglašenja pobednika na 94. dodeli nagrada Američke filmske akademije, 27. mart 2022.

Film "Koda" dobio je Oskara za najbolje ostvarenje na 94. dodjeli nagrade Američke filmske akademije.

Na dodjeli je trijumfovao naučnofantastični blokbaster "Dina", koji je osvojio šest Oskara u kategorijama za najbolji zvuk, muziku, scenografiju, montažu, fotografiju i vizuelne efekte.

Film "Koda" bio je nominovan u tri kategorije i osvojio je nagradu i za sporednu mušku ulogu, adaptirani scenario i najbolji film.

Oskara za najbolju mušku ulogu dobio je Vil Smit za ulogu u filmu "Kralj Ričard", a najbolja glumica je Džesika Čestejn za ulogu u filmu "Oči Tami Fej".

Najbolji reditelj je Džejn Kempion za film "Noć psa", dok je Kenet Brana osvojio Oskara za najbolji originalni scenario za dramu "Belfast".

Ariana Dubozi je dobila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u ostvarenju "Priča sa zapadne strane", a Troj Kadsur, gluvonijemi glumac, za sporednu mušku ulogu u filmu "Koda".

Najbolji inostrani igrani film je japansko ostvarenje "Povezi me" čiju režiju potpisuje Riusuke Hamagući.

Riusuke Hamagući na dodeli Oskara u Los Anđelesu, 27. mart 2022.
Riusuke Hamagući na dodeli Oskara u Los Anđelesu, 27. mart 2022.

Oskara za najbolji kratki igrani film dobilo je ostvarenje "Dug pozdrav".

Priznanjem za dugometražni animirani film nagrađeno je ostvarenje "Enkanto: Magični svijet", dok je Oskar za kratki animirani film pripao ostvarenju "Kraljica košarke".

Najbolji dugometražni dokumentarni film je američko ostvarenje "LJeto soula" o kulturnom festivalu u Harlemu.

Na ceremoniji u Los Anđelesu obilježena su dva jubileja - 60 godina filmske storije o Džemsu Bondu i 30 godina od nastanka filma "Bijelci ne umiju da skaču".

Frensis Ford Kopola reditelj filma "Kum" bio je uz glumce Roberta De Nira i Al Paćina specijalni gost ceremonije povodom obilježavanja pola vijeka od nastanka kultnog ostvarenja.

Ceremoniju dodjele Oskara obilježio je incident u kojem je glumac Vil Smit ošamario kolegu Krisa Roka, nakon što je pomenuo njegovu suprugu na sceni.

U trenutku koji je u početku izgledao kao jedan od gegova koji oživljavaju televizijsku emisiju Oskara, Smit je krenuo na binu i ošamario Roka nakon što se voditelj našalio na račun glumčeve supruge, Džejd Pinket Smit.

Međutim, ubrzo je postalo jasno da to nije bio deo scenarija jer je Smit, koji se vratio na svoje mesto, razmenio uvrede sa Rokom, šokirajući publiku u Dolbi teatru, prenosi agencija Asošijejted pres.

XS
SM
MD
LG