Dostupni linkovi

U Osijeku identificirano 11 civila ubijenih 1991. u istočnoj Slavoniji


Na identifikaciji u Osijeku bio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je kazao kako "na žalost cijelo vrijeme u potpunosti izostaje suradnja Srbije u procesu dostave podataka i sudbini nestalih osoba".
Na identifikaciji u Osijeku bio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je kazao kako "na žalost cijelo vrijeme u potpunosti izostaje suradnja Srbije u procesu dostave podataka i sudbini nestalih osoba".

Obitelji 11 osoba nestalih 1991. godine na završnoj identifikaciji provedenoj na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Osijeku potvdile su identitet posmrtnih ostataka 11 osoba čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u studenom 2021. godine iz masovne grobnice pronađene na “mrciništu” (divljem deponiju na kojem se zakopava uginula stoka) kod Bobote u blizini Vukovara.

Kako je priopćeno iz Ministarstva hrvatskih branitelja, prethodno je preliminarno identificirano 12 osoba metodom DNA analize, a na završnu identifikaciju 4. ožujka odazvalo se 11 obitelji koje su prihvatile nalaz identifikacije.

Ministarstvo hrvatskih branitelja koje vodi potragu za nestalima u ratu u Hrvatskoj ne objavljuje podatke o nacionalnosti identificiranih osoba, međutim po izjavama obitelji razvidno je da se radi o osobama hrvatske nacionalnosti koje su u srpnju 1991. godine pripadnici srpskih paravojnih postrojbi odveli iz njihovih domova u Tenji pored Osijeka, prvo zatočili u lokalnoj kino-dvorani, a potom kamionom odvezli do Bobote i tamo ih likvidirali i zakopali na stočnom groblju. Bobota je tada bila pod kontrolom pobunjenih hrvatskih Srba.

Među identificiranima koji su svi civili je pet žena i sedam muškaraca, od kojih je najmlađa osoba imala nepunih 19, a najstarija 70 godina.

Na identifikaciji u Osijeku bio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je kazao kako "na žalost cijelo vrijeme u potpunosti izostaje suradnja Srbije u procesu dostave podataka i sudbini nestalih osoba. Naša su traženja vrlo konkretna, svi zahtjevi poslani Srbiji bazirani su na konkretnim lokacijama i rješavanju sudbina konkretnih osoba, no konstatiramo da ta suradnja i dalje izostaje i da nema pomaka".

Prema podacima Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, traga se za još 1.840 osoba nestalih u ratu u Hrvatskoj 1991-1995.

XS
SM
MD
LG