Dostupni linkovi

'Rusija ostaje izolirana u OSCE-u', poručio predstavnik SAD Michael Carpenter


Stalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pri OSCE-u Michael Carpenter, Skoplje, 1. decembar 2023.
Stalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pri OSCE-u Michael Carpenter, Skoplje, 1. decembar 2023.

Rusija ostaje izolirana u OSCE-u i nema drugih zemalja članica koje podržavaju njen rat u Ukrajini, izjavio je 1. decembra u Skoplju stalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pri OSCE-u Michael Carpenter.

Govoreći na brifingu za novinare na marginama ministarskog samita OSCE-a, Carpenter je dodao da članice te organizacije trebaju iskorisiti alat da pozivaju Rusiju na odgovornost za "brutalne akcije" u Ukrajini, uključujući "zločine protiv čovječnosti".

Izjava američkog predstavnika pri OSCE-u uslijedila je nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pojedine zapadne diplomate, koji su izbjegli susret s njim, nazvao kukavicama i ponovio optužbe na račun Zapada za uništavanje OSCE-a.

"Niko ne želi sjediti za stolom s Lavrovom i slušati laži, dezinformacije i propagandu. Rusija je zemlja agresor i svaku riječ ministra vanjskih poslova Lavrova ću, s dužnim poštovanjem, shvatiti kao veliku uvredu i ništa više", kazao je Carpenter.

Lavrov je na konferenciji za novinare, održanoj na marginama sastanka u Skoplju, također, dijelio "lekcije" stranim novinarima koje je zanimalo da li će Rusija napustiti OSCE, postavljajući im pitanje "gdje su stekli novinarsko obrazovanje".

'Lekcije' novinarima Sergeja Lavrova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Na sastanku OSCE-a, koji je završen 1. decembra u Skoplju, poručeno je, uz ostalo, da su "blokade direktna prijetnja osnovnim vrijednostima te organizacije"

Lideri su na samitu OSCE-a osudili rusku agresiju na Ukrajinu i izrazili snažnu podršku ukrajinskom narodu, a neki od njih su napustili salu tokom obraćanja šefa ruske diplomacije 30. novembra.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, OSCE se kao organizacija suočava sa poteškoćama u funkcioniranju zbog veta Moskve na odluke koje moraju biti donesene konsenzusom 57 država članica.

Stoga se ministarski sastanak u Skoplju smatra ključnim za budućnost OSCE-a, a jedan od glavnih izazova bio je pronaći zemlju koja će od Severne Makedonije preuzeti predsjedavanje 2024. godine.

Na ministarskom samitu OSCE-a učestvovalo je oko 1.000 delegata iz 57 zemalja članica Organizacije i partnerskih zemalja, koje su se i formalno usuglasile da Malta preuzima predsjedavanje tom organizacijom 2024. godine.

XS
SM
MD
LG