Dostupni linkovi

OSCE pozvao vlasti u Srebrenici da ne mijenjaju imena ulica


Tabla s nazivom Ulice Reufa Selmanagića-Crnog, partizanskog heroja, u Srebrenici koja bi trebala biti preimenovana u Dubrovačku ulicu
Tabla s nazivom Ulice Reufa Selmanagića-Crnog, partizanskog heroja, u Srebrenici koja bi trebala biti preimenovana u Dubrovačku ulicu

Misija Organizacije za sigurnost i suradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini pozvala je u ponedjeljak, 15. aprila vlasti u Srebrenici da ne nastavljaju s usvajanjem prijedloga o preimenovanju ulica u tom gradu u istočnoj Bosni gdje je u julu 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima.

OSCE-ov poziv dolazi u danu kada Skupština opštine Srebrenica treba da raspravlja o promjeni naziva ulica u tom gradu i Skelanima, selu u srebreničkoj opštini.

Novim prijedlogom bi se, naprimjer, dio Ulice Maršala Tita zvao Ulica Republike Srpske, a Trg Mihajla Bjelakovića, imenovan po partizanskom heroju koji je poginuo u borbi protiv ustaša 1944. u ovom gradu, trebao bi se preimenovati u Trg Republike Srpske.

U izboru novih imena nisu sudjelovali predstavnici bošnjačkog naroda, a u skupštini koja je nadležna za davanje naziva ulica, trgova i dijelova naseljenih mjesta većinu imaju politički predstavnici Srba.

"Još uvijek nisu iscrpljene sve mogućnosti za postizanje inkluzivnog i transparentnog rješenja", navodi se u izjavi iz OSCE-a.

U Srebrenici ima dvadesetak ulica. Većina je dobila nazive polovinom 20. stoljeća, a 1996. godine je odlukom lokalne skupštine, koju su činili odbornici srpske nacionalnosti, donesena odluka da se svi nazivi ulica promijene.

Odlukom nove skupštinske većine 2002. godine u kojoj je bilo i Bošnjaka vraćeni su stari nazivi ulica.


U međuvremenu se pojavio prijedlog koji potpisuje Inicijativa mladih iz Srebrenice da se ulice u Srebrenici, te Skelanima koji pripadaju toj općini, preimenuju u ulicu tolerancije, ulicu budućnosti, djece Srebrenice, prijatelja Srebrenice, izgradnje mira, ulicu mladosti i slično.

XS
SM
MD
LG