Dostupni linkovi

OSCE zabrinut zbog kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj


OSCE
OSCE

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) je duboko zabrinuta nakon odluke Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) da preduzme korake ka vraćanju krivičnog djela klevete u Krivični zakonik RS-a.

U zajedničkoj izjavi predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brian Aggeler podsjetili su da je "Bosna i Hercegovina 2001. godine bila prva država u regionu koja je dekriminalizirala klevetu na cijelom svom području".

"U ovom kontekstu, ovo vidimo kao korak unazad u ionako krhkom okruženju medijskih sloboda u entitetu RS gdje je samo nekolicina slobodnih i nezavisnih medija koji danas rade", poručili su.

Navode da ovakav razvoj događaja izaziva zabrinutost.

"Jer se odvija uprkos nedavnim uvjeravanjima Ministarstva pravde RS-a da Vlada nema za cilj da radi na izmjenama Krivičnog zakonika RS-a, iako je to prvi najavio predsjednik RS-a Milorad Dodik krajem 2022. godine", ističu.

OSCE naglašava da su "ovakvi potezi u suprotnosti sa međunarodnim standardima i dobrom praksom i da će dodatno narušiti ukupnu situaciju sa slobodom medija u RS-u."

Vlada RS-a nedavno utvrđenim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona uvodi nova krivična djela protiv časti i ugleda, krivična djela uvrede, klevete, kao i iznošenja ličnih i porodičnih prilika.

Ovim zakonskim izmjenama najavljuju novčane kazne za navedena krivična djela u rasponu od 5.000 do čak 50.000 maraka (od oko 2.500 evra do 25.000 eura).

XS
SM
MD
LG