Dostupni linkovi

Oscar: Spielbergov “Lincoln” favorit


Objavljene nominacije za Oscara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Objavljene nominacije za Oscara

Kao što se i očekivalo, filmovi "Lincoln", "Zero Dark Thirty", "Argo" i "Les Miserables" višestruko su nominirani za ovogodišnju nagradu Oscar. Na prigodnoj svečanosti u Los Angelesu, u ranim jutarnjim satima, javnost je saznala da je Steven Spielberg na najboljem putu da osvoji i svog trećeg Oscara za najboljeg režisera.

Spielbergova istorijska drama o šesnaestom predsjedniku SAD i njegovoj borbi za okončanje građanskog rata i okončanje ropstva, dominira nominacijama za 85. Oscara. Ukupno, vrlo​impresivnih 12 nominacija, uključujući i one za najbolji film, glavnu mušku (Daniel Day-Lewis), te najbolje sporedne uloge (Tommy Lee Jones i Sally Field).

(VIDEO: Trailer filma 'Lincoln'

Spilbergu je ovo sedma nominacija, što ga gura u vrh liste najboljih i najtrajnijih režisera Hollywooda. Dva dosadašnja Oscara on je dobio za filmove "Schindlerova lista" i "Spasiti vojnika Ryana".

Lincolna u stopu prati “Pijev život”, film reditelja Ang Lee-ja sa 11 nominacija. Priča je to o brodolomu jednog mladića koji brodicu dijeli s tigrom. Slijedi mjuzikl "Les Miserables" (adaptacija romana Jadnici, francuskog književnika Victora Hugo-a) i romantična komedija "Silver lining playbook".

Ove je godine čak devet filmova ponijelo nominaciju za najbolji:

“Lincoln,” “Zero Dark Thirty,” “Argo,” “Les Miserables,” “Life of Pi,” “Silver Linings Playbook,” “Amour,” “Django Unchained” i “Beasts of the Southern Wild.”

Za najboljeg glumca takmiče se Daniel Day-Lewis za ulogu Abrahama Lincolna, potom Bradley Cooper, Hugh Jackman, Joaquin Phoenix i Denzel Washington.

Među nominacijama za najbolju glumicu su Wallis, Jessica Chastain, Naomi Watts i Jennifer Lawrence.

Na listi za najbolje sporedne uloge su i imena poput Roberta de Nira, Alana Arkina i Anne Hathaway.

Svečanost dodjele 85. Oscara održaće se 24.februara u Dolby teatru u Los Angelesu (ranije poznatom kao Kodak teatar). Uživo će prenositi televizija i ABC, a domaćin će biti Seth MacFarlane.
XS
SM
MD
LG