Dostupni linkovi

Oscar: Blanchett, McConaughey, "12 godina ropstva” i "Gravitacija"


Na 86- dodjeli Oscara sve manje više prema očekivanjima.

Najbolji film je “12 Years A Slave”, režiser Alfonso Cuarón nagrađan je za “Gravity”, najbolja glumica Cate Blanchett, za Blue Jasmine”,a glumac Matthew McConaughey dobio je Oscara za “Dallas Buyers Club”.

I Oscari za sporedne uloge sasvim su očekivano pripali Jared Letou i Lupiti Nyong’o i to za njenu prvu ulogu. Leto se pak vratio glumi poslije šest godina pauze koje je proveo svirajući u bendu svoga brata.

Italijanski “Grande bellezza Maria Sorrentina dobio je Oscara za najbolji film van engleskog govornog područja.

Oscara za muziku dobila je pjesma “Let It Go” iz filma “Frozen” na veliko iznenađenje budući da su pjesma “Happy” iz “Despicable Me” Farrela Williamsa i “Ordinary Love” iz filma “Mandela: Long Walk To Freedom” od U2 bili favoriti uoči dodjele Oscara.

Ukupno sedam Oscara zahvaljući prije svega u oblastima tehničkih dostignuća osvojio je film “Gravity”, ali i kipić za najboljeg reditelja osvojio režiser Alfonso Cuarón.

Jedan od gubitnika ove noći bio je mnogo hvaljeni “The Wolf Of Wall Street” Martina Scorsesea koji na kraju nije osvojio ni jednu nagradu.

Jedan od producenta filama “12 godina ropstva“ je i Brad Pitt kojem do sad kao glumcu nije pošlo za rukom da dobije nagradu američke Akademije.Iako je Pitt po svim ocjenama, najzaslužniji za realizaciju ovog filma za koju se godinama borio, on sam je u pozdravnom govoru tu prednost dao režiseru Steve McQueenu.Kako se i predviđalo priča o ropstvu, nazaboravna odiseja i jedinstven portret o borbi za preživljavanje, zadovoljio je sve kriterijume i bavi se važnom istorijskom temom bez greške.

S ne manje muke godinama se pokušavao realizovati i Gravity koji je na kraju Akademije nagrdila sa ukupno sedam Oscara.

Dva Oscara dobio je i “The Great Gatsby” odnosno kostimografkinja Catherine Martin, oba za dizajan kostima u filmu kao i produkcijski dizajn.Ona je inače supruga režisera ovog rimejka od kojeg se mnogo više očekivalo, Baza Luhrmanna.

Počasne Oscare ove su godine dobili Angela Lansbury, Steve Martin, Piero Tosi i Angelina Jolie.

Crveni tepih


Na crvenom su tepihu blistale Cate Blanchett u očaravjućoj nude sa kristalima Armani kreacijii, Angelina Jolie u Elie Saab toaleti obje podsjećajući na zlatane godine Holivuda te, Lupita Nyong’o u baby blue Pradi, Anne Hathaway u Valentinu, Charlize Theron u Dioru , kao i najbolje obučena glumica prošle godine Jennifer Lawrence, takođe i ove godine u Dioru, crvenom.Iako je insitirala da joj se ove godine ne smije ponoviti da padne te da joj naparave haljinu u kojoj se neće spotaći, već na samom početku izlaska na crveni tepih Jennifer je po novopala.To je bio i predmet brojnih šala i voditeljke i nje same na svečanosti u Dolby Teatru.Iznenađujuće lijepa u haljini Alexander McQueena bila je Sandra Bullock.Iako u haljini Givenchy, Julia Roberts ponovo je bila među onim divama čiji ukupan utisak nije oduševio, naprotiv. A iznenađujuće loše bila je obučena Penelope Cruz u haljini Giambattistw Vallia.

Kada je riječ o glumcima apolutno najblistavije izgledali su Matthew McConaughey u bijelom odijelu sa crnim prslukom što je podsjećalo na glamour starog Holivuda, Jared Leto takođe u bijelom odijelu, te Leonardo DiCaprio u klasičnom Armani smokingu, te uvjek neodoljivi Brad Pitt.Njima za petama u kombinaciji, crno -tamno plavo bio je dvostruki oscarovac Kevin Spacey.

Na crvenom su tepihu bile i nekolike trudnice, među njima očaravajuće Kerry Washington i Olivia Wilde.

Mnogo je zvijeda ove godine došlo u pratnji mama, od Matthew McConaughey, Jared Letoa, Leo DiCaprio itd.Jared Leto je u govoru za Oscara odao duboko puštovanje svojoj samohranoj majci koja je učinila sve da njega i njegovog starijeg brata izvede na put, omogući im dobro obrazovanje i šansu za bolji život.Oscar je osim majke posvetio i svim 36 miliona žrtava AIDS-a, ali i narodu Venecule i Ukrajine i poručio da je uz njih.

A Cate Blanchett je u svom Ocarovskom govoru podsjetila da "Blue Jasmin" dokazuje da treba bez straha raditi filmove sa ženskim tema i ženama u nosećim ulogama jer se pokazalo da ih publika voli gledati, da dobijaju dobre kritike i imaju dobru zaradu.

Zahvalila se naravno i režiseru Woody Alenu ali je reakcije publike bila izarazito mlaka, zbog skandala koji se izbio neposredno nako objave niminacija za Oscare.

Voditeljka Ellen DeGeneres, program počela je odličnim uvodnim monologom kroz koji je predstavila sve najbolje urađeno u filmskoj industriji u proteklih godinu dana, potom je najveći dio večeri provela u publici tj među gostima a ne sceni.Napraavila je zajedničku fotku sa holivudskim kremom i twettovala je u nadi da će oboriti rekord na ovoj društvenoj mreži, što joj je kako je objavila kasnije i pošlo za rukom.Publiku- goste počastila je i picom, ali im je naknadno i napalatila na dobrovoljnoj osnovi.

Iako danima uoči dodjele Oscara kiša neprekidno lila u Los Angelesu, toliko da se Cate Blanchette šalila da bi zvijezde uz raskošne haljine mogle nosti gumene čizme ili crooksice, na najvažniji dan u godini za filmsku industriju kiša je stala.

I oni koji su pobijedili i ostali, njih oko 1.500 otišli su na Oscar "after party" koji je za njih priredio već dvadesetu godine zaredom kuvar Volfgang Puck, a služiće ih više od 350 komobara, zabavlja ih zvijezda Jonh Legend. Na jelovniku su uz obavezni ružičasti šampanjac tu još i jastozi, kavijar, artičoke sve do nutele.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG