Dostupni linkovi

Otpušteni vojnici traže pravo na rad i penziju


Sa današnjeg prosvjeda vojnika Oružanih snaga BiH u Sarajevu, foto:Midhat Poturović
Sa današnjeg prosvjeda vojnika Oružanih snaga BiH u Sarajevu, foto:Midhat Poturović
Nekoliko stotina vojnika Oružanih snaga BiH koji su krajem februara ove godine otpušteni iz vojne službe prosvjedovalo je danas ispred Zgrade zajedničkih institucija BiH. Oni su otpušteni jer Zakon o službi u OSBiH definira maksimalnu dužinu vojne službe vojnika do 35 godina.

Krajem veljače ove godine 300 vojnika Oružanih snaga koji su napunili 35 godina ostali su bez posla. Oni su danas sa članovima svojih obitelji došli pred Parlament BiH u Sarajevu zahtjevajući od parlamentarca da izmijene postojeća zakonska rješenja kako ne bi završili na ulici. Milan Cicović, vojnik iz Foče:

„Mi tražimo prava koja imaju svi zaposleni u institucijama BiH, da nam se omogući da radimo do prava sticanja penzije - jer mislimo da smo oštećeni ovim zakonom.“
Milan Cicović, vojnik iz Foče

Otpušteni vojnici OSBiH traže da im se produži ugovor u vojnoj službi, ili da idu u mirovinu. Sedam dana prosvjedovali su ispred zgrade Ministarstva obrane BiH.

Nitko im se nije obratio, kaže Stanko Đaković, otpušteni vojnik iz Vareša.

„Nama se niko zvanično nije obratio. Nama je dato rješenje, zapovijed, naredba o prestanku službe sa 28. februara, i mi smo na cesti. Vratili smo uniforme, vratili smo svoja zaduženja“, kaže Đaković.

Ministarstvo obrane BiH planiralo je milijun KM u proračunu za 2010. godinu za zbrinjavanje vojnih osoba u procesu tranzacije i otpusta vojnog personala. Vojnici kažu da ova pomoć neće riješiti njihove probleme:

„Imam pravo taj tranzicijski fond kad popunim na od 3.000 do 5.000 maraka da dobijem za tri godine, za zavisi šta pišem - da li bih poljoprivredne mašine, da li bih stoku, da li bih za pokretanje biznisa.“

Otpuštene vojnike danas su podržali i članovi njihovih obitelji: „Ovo je sramota stvarno. Žao mi djece najviše. Gledaj šta radi vojska, gledaj. Na ulici su, faktički na ulici.“

Po sadašnjim zakonskim riješenjima maksimalna dužina trajanja vojne službe oficira je 55 godina, podoficira 50 i vojnika 35 godina vojne službe.
XS
SM
MD
LG