Dostupni linkovi

Pakistan: 80 poginulih u napadu Al Kaide


Pakistan: Bombaški napad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00
Direktan link

U dvostrukom bombaškom napadu na vojnu akademiju na sjeverozapadu Pakistana, poginulo je 70, a ranjeno oko 100 osoba. Odgovornost za napad preuzeli su pakistanski talibani, ističući da je to osveta za smrt lidera Al-Kaide Osame bin Ladena. (Video: Reuters

U dvostrukom bombaškom napadu u petak na vojnu akademiju u gradu Šabkadaru, u oblasti Čarsada na sjeverozapadu Pakistana, poginulo je 80 ljudi.

Preko 100 osoba je ranjeno u dvostrukom terorističkom napadu koji se desio rano ujutro u centru za obuku granične policije. Većina poginulih su regruti tog centra.

Odgovornost za napad preuzeli su pakistanski talibani, ističući da je to osveta za smrt lidera al Kai'de Osame bin Ladena.

Od ubistva Osame bin Ladena 2.maja, ovo je prvi veliki napad pakistanskih talibana, koji su se zavjetovali da će osvetiti vodju al Kai'de.

Bašir Ahmed Bilour, ministar u pokrajinskoj vladi, izajvio je kako je ovaj napad najsmrtonosniji od jula prošle godine kada je bombaš samoubica u Mohmandu usmrtio 105 ljudi.

Pakistanski servis Radija Slobodna Evropa (Radio Mašal) razgovarao je sa preživjelima i ranjenim kadetima koji su se, u trenutku eksplozije, upravo ukrcavali na autobus kojim su trebali otići na desetodnevni odmor.

Mjesto eksplozije
"Kadeti-graničari išli su na odmor i čekali smo još jedan kombi kad su se dogodile dvije eksplozije. Ozlijedjene su mi ruke,"
rekao je vozač autobusa u kojem su se vozili kadeti i kojem su povrijeđene ruke.

Kadet Abdul Vahid Šah bio je među onima koji su trebali otputovati. Preživio je napad je se vratio u sobu. Bio je nešto zaboravio na Akademiji:

"Vidio sam da moje kolege stoje na vratima autobusa, pa sam se na brzinu vratio u sobu. Baš kad sam ušao unutra, čula se eksplozija. Istrčao sam van i pomogao da se ranjeni odvezu u bolnicu. Dali smo i krv."

Prvi napadač navodno je bio motociklista koji je je ušao u grupu kadeta, a zatim aktivirao eksploziv kojeg je imao u prsluku. Jan Said bio je u blizini kada je samoubica aktivirao bombu:

"Stigao sam odmah nakon eksplozije. Mrtva smo tijela ubacivali u vozila koja smo mogli pronaći. Ozlijeđene smo odvezli u bolnice. Sve su pune u ovom okrugu."

Napad na Akademiju u kojoj se školuju graničari doživljava se simbolično, jer su u pitanju vojnici koji se bore s talibanima i pripadnicima al Kai'de uz granicu Afganistana i Pakistana.
XS
SM
MD
LG