Dostupni linkovi

Protestovali bivši vojnici Oružanih snaga BiH


Protest bivših vojnika pred Ministarstvom odbrane BiH, 9. februar 2011
Oko stotinu bivših vojnika Oružanih snaga BiH okupilo se pred zgradom Ministarstva odbrane BiH u Sarajevu. Tražili su da institucije počnu poštovati i primjenjivati Zakon o oružanim snagama BiH, što im je nakon sastanka sa predstavnicima resornih ministarstava i obećano.

Prema Zakonu skoro 2000 vojnika prijevremeno je penzionisano, međutim još uvijek nisu dobili rješenja o penziji, niti novčane naknade koje ih sleduju.

Nakon 18 godina provedenih prvo u Armiji BiH, a potom u Oružanim snagama BiH, Dženan Jamaković se našao na ulici. Otjeran je u prijevremenu penziju. Ima 41 godinu, invalidnost od 60 odsto i niko ga ne želi zaposliti.

„Ja i moja porodica nemamo nikakvih sredstava za život.
'Živimo od dva dječija dodatka, od 87 maraka', kaže bivši borac Dženan Jamaković.
Moja žena ne radi. Imam dvoje malodobne djece. Živimo od dva dječija dodatka, od 87 maraka. Obolio sam u toj vojsci, u toj armiji. Zdrav sam primljen u nju. Četiri puta sam operisan. Invalid sam postao. Međutim, imao sam taj prioritet da budem prvo otpušten“
, priča Dženan.

U boljoj situaciji nije ni Elvir Smajlović iz Sarajeva.

„Ne radim nigdje. Nisam mogao da se zaposlim, budući da imam 38.godina te kao radnika smatraju me starijim. Živim trenutno od pomoći koju dobijam sa Biroa, koja iznosi 317 maraka“, kaže Elvir.

'Osuđeni' na prijevremenu penziju


Prije pet mjeseci usvojene su izmjene i dopune Zakona o službi u oružanim snagama BiH, prema kojem vojnici ne mogu biti stariji od 35 godina. Na prijevremenu penziju „osuđeno“ je oko 2000 vojnika, koji imaju više od 35 godina.

Istim zakonom predviđene su i penzije i to u FBiH 400, a u RS-u 300 maraka, međutim u Nacrtu budžeta državnih institucija penzija za bivše vojnike nema, kaže još jedan od bivših vojnika, Senad Hubijer.

„Nadležne institucije u izvršnoj vlasti, koje su dužne da pr
Na prijevremenu penziju „osuđeno“ je oko 2000 vojnika, koji imaju više od 35 godina.
ovedu ovaj Zakon, do dana današnjeg nisu ništa uradile po tom pitanju. Trebalo je da se mi planiramo u prijedlogu Budžeta institucija BiH te da se kompletira naša dokumentacija, uputi nadležnim entitetskim penzijsko-invalidskim zavodima i da se počne sa primjenom, da se počne sa izdavanjem rješenja“
, objašnjava Hubijer.

Predstavnicima bivših zaposlenika u Oružanim snagama BiH održali su sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija BiH. Dogovoreno je da će se u narednih sedam dana otkloniti sve smetnje te početi sa izdavanjem rješenja i primjenom Zakona.

„Sve odgovorne institucije BiH će nastaviti potrebne napore iz svojih nadležnosti, do potpune primjene Zakona koji tretira penzionisanje ovih vojnika“, tvrdi ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

Ministarstvo finasija i trezora BiH obavezalo se da će do 16.februara potpisati Protokol federalnog Zavoda za PIO/MIO o refundiranju novčanih sredstava za skoro 2000 vojnika koji su zbog izmjena i dopuna Zakona o službi u oružanim snagama BiH iz septembra 2010.godine ostali bez posla, te prijevremeno penzionisani.
XS
SM
MD
LG