Dostupni linkovi

Cikotić: Naredne godine BiH ispunjava posljednji uslov za NATO


Selmo Cikotić, Foto: Midhat Poturović
Selmo Cikotić, Foto: Midhat Poturović
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić kaže kako je zadovoljan reformom Oružanih snaga BiH, koje ovih dana obilježavaju pet godina postojanja, kada se uzme u obzir činjenica da je tokom njenog provođenja bilo više političkih opstrukcija nego pomoći.

Ministar Cikotić u intervjuu za RSE kaže kako smatra da bi BiH mogla iduće godine ispuniti i posljednji uslov za članstvo u NATO savezu.

Pripadnici Oružanih snaga BiH
RSE: Jeste li zadovoljni reformom odbrane u proteklih pet godina, odnosno četiri koliko ste ministar?

Cikotić: U kontekstu realnog društvenog i državnog ambijenta u kome je reforma odbrane realizirana imamo puno razloga biti potpuno zadovoljni iako možemo reći da su određeni aspekti mogli biti i bolje realizirani. Međutim, u realnoj analizi možemo prepoznati i više mogućnosti da se dobar dio tih promjena i reformi mogao odigrati znatno lošije, tim prije što smo vrlo često u situacijama kad smo trebali imati, ili smo očekivali, podršku drugih državnih i društvenih struktura imali otpore. Iz tih razloga mislim da odbrambene strukture BiH imaju puno razloga biti ponosne na ono što su postigle u proteklih pet godina i što su stvorile jednu vrstu društvenog modela kako vršiti reforme u BiH.

RSE: Pitanje državne imovine ostalo je neriješeno. Međutim, znamo da je to političko pitanje. Kada je, po vama, realno očekivati da se ovo pitanje riješi s obzirom da bez toga Bosni i Hercegovini nema ulaska u NATO savez?

Cikotić
: Nakon što se u potpunosti implementiraju izborni rezultati, formiraju svi nivoi strukture vlasti, ja očekujem da će to već u prvoj polovini naredne godine biti jedno od prvih pitanja kojim će se novoformirana vlast baviti. I ja očekujem da će prije septembra iduće godine to pitanje biti riješeno i da će u septembru BiH ući u prvi godišnji nacionalni plan i konzumirati MAP na način koji će predstavljati dodatni kvalitet i doprinos napretku BiH prema NATO-u.

RSE: Nedavno ste izjavili da je NATO najefikasnija i najjeftinija opcija za BiH. Koji argumenti su, po vama, najvažniji za ulazak BiH u NATO savez?

Cikotić
: Ako komentarišemo ovaj aspekt, mislim da je dobro imati u vidu logiku da se život živi unaprijed, ali se razumije gledajući unazad. Mi smo u protekle dvije decenije, pogotovu na početku 90-ih godina, vidjeli katastrofalne posljedice jednog tragičnog rata koji se na prostoru bivše Jugoslavije najdramatičnije odvijao
Ta jedna vrsta stabilnosti je suštinska garancija da će BiH biti orijentirana na pozitivne vrijednosti, a ne na ideju pojedinih politika, koje još uvijek egzistiraju, o tome da se ratni ciljevi mogu nekako realizirati u nekom drugom kontekstu.
na prostoru BiH. U tom ratu su gubili svi njegovi učesnici - pitanje je koliko ko, ali su svi gubitnici. NATO savez predstavlja jedino globalno relevantnu organizaciju koja je sposobna dati efikasne odgovore na moderne sigurnosne izazove i rizike. Neću reći potpune, savršene, ali jedina je sposobna dati efikasne odgovore. NATO savez ima tradiciju da u 60 godina svog postojanja nijedna od članica NATO-a nije imala unutrašnjih nestabilnosti, niti ima primjera da su međusobno članice NATO-a ratovale.
Ta jedna vrsta stabilnosti je jedna okvirna i suštinska garancija da će BiH biti orijentirana na svoje tradicionalne i pozitivne vrijednosti, a ne na ideju pojedinih politika, koje još uvijek egzistiraju, o tome da se ratni ciljevi koji su propali u ratu od 1992. do 1995. možda mogu nekako realizirati u nekom drugom kontekstu, u nekom obnovljenom konfliktu, sukobu, nestabilnosti. I mislim da jedna takva vrsta garancije koju NATO nudi predstavlja najbolji okvir za stabilnost u BiH, ali i za region u cjelini. Iz više razloga sam sklon tvrditi da je BiH ključ stabilnosti Zapadnog Balkana i mislim da je u interesu i NATO saveza, a posebno BiH, da osigura stabilnost u BiH. Sam odgovor na to pitanje zašto je jeftiniji ulazak u NATO - to je jedan klub sa visokom članarinom, ali je dobit koja se dobiva nakon ulaska u NATO znatno iznad nivoa tih investicija. Iskustvo svih zemalja u tranziciji govori da su nakon ulaska u NATO imale jedan rapidan rast spoljnih investicija, rast ekonomije, tako da je dobit od tog ulaska, pored svih drugih u smislu kvaliteta života, slobode i svih univerzalnih vrijednosti koje sa slobodom, mirom i stabilnošću idu, i sam finansijski i ekonomski efekat toliki da pravdaju investiciju koja podrazumijeva ulazak u NATO.
XS
SM
MD
LG