Dostupni linkovi

Oružane snage BiH nisu u povišenim mjerama borbene gotovosti


Ilustrovana fotografija

Oružane snage Bosne i Hercegovine (BiH) nisu u povišenim mjerama borbene gotovosti, saopštilo je u utorak 1. marta Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine.

„Oružane snage Bosne i Hercegovine izvršavaju svoje redovne misije i nisu u povišenim mjerama borbene gotovosti“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane obrazloživši da su ovo saopštenje objavili zbog pojačanog interesa javnosti.

Zbog situacije u Ukrajini brojne zemlje u Evropi pojačavaju sigurnosni sektor i pomno prate situaciju na istoku kontinenta.

Evropski šef diplomatije Josep Borell (Žozep Borelj) upozorio je 27. februara da rat u Ukrajini može da se odrazi i u susjednim državama poput Gruzije i Moldavije, ali da bi mogao imati uticaj i na Zapadnom Balkanu.

“Moramo da ostanemo na oprezu u pogledu uticaja krize na Zapadnom Balkanu i da pogledamo šta se dešava sa stavovima usklađivanja balkanskih zemalja, kandidata za EU sa našom spoljnom politikom”, izjavio je Borell.

Kako je 24. februara saopšteno iz EUFOR-a, u naredne dvije sedmice, četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a će iz predostrožnosti biti raspoređene u zemlji kao pojačanje za postojećih 600 vojnika.

Dodatnih 500 vojnika EUFOR-a biće raspoređeni u dijelove Bosne i Hercegovine u kojima su u proteklom periodu zabilježeni ekscesi, posebno u povratničkim naseljima, izjavio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johan Sattler, tokom razgovora sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem 28. februara.

Vojnici iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke stižu u BiH dok traje invazija Rusije na Ukrajinu.

"Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla bi potencijalno uzrokovati nestabilnost u BiH. To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH", navode iz EUFOR-a.

Zadatak ovih snaga će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Misija EUFOR Althea je najduža vojna operacija EU-a, jedina kopnena misija, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Snage EUFOR-a su raspoređene u BiH od 2004. godine, i sastoje se od približno 3.500 pripadnika, od kojih je, bez najavljenih pojačanja, oko 600 trenutno raspoređeno u zemlji.

Na početku ih je bilo oko 7.000, ali je taj kapacitet smanjivan kako se popravljala bezbjednosna situacija u zemlji.

Zvanični mandat svih stranih vojnih misija u BiH je osiguravanje provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH, te "doprinos sigurnom okruženju".

XS
SM
MD
LG