Dostupni linkovi

Organska hrana nije zdravija?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Priredio: Rinko Golubović

Organska hrana nema nikakvih zdravstvenih i nutricionističkih prednosti, a niti je ukusnija od konvencionalno proizvedene hrane, pokazala je opsežna studija provedena od strane berlinskog potrošačkog društva.

Ove zaključke objavilo je berlinsko društvo potrošača Stiftung Warentest, najcjenjenije europsko udruženje potrošača, koje podupire i financira njemačka vlada, ali je potpuno neovisno, piše Daily Mail.

Tijekom osam godina ova udruga je provela 85 istraga na osnovu kojih je donijela konačan zaključak o pozitivnim efektima konzumacije bio hrane.

Iz udruge kažu da organski proizvodi nisu nužno zdraviji niti ukusniji od uobičajenih namirnica.

Oko 45 posto ekoloških proizvoda dobilo je ocjenu 'dobro' ili 'vrlo dobro', a iste ocjene dobilo je i 41 posto testiranih konvencionalnih proizvoda.

Ipak na području pesticida organski proizvodi postigli su znatno bolje rezultate. Čak njih 75 posto nije u sebi imalo nikakvih pesticida. S tim se može pohvaliti svega 16 posto konvencionalnih namirnica.

Soil Association proglasila je ove rezultate nevažnima te iz udruge ističu da su Nijemci analizirali samo nutritivnu vrijednost kod procesirane i pakirane hrane, ali ne i kod sirovih proizvoda i mesa.

Iz udruge nisu ponudili podatke koji bi možda stali u obranu organskih namirnica.
XS
SM
MD
LG